Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával
Hozzávalók 4 személyre:
250 g lencse
1 babérlevél
só, őrölt fehér bors
1 közepes fej hagyma
1+6 ek. olaj
180 g sampinyon gomba
1 tojás +2 tojássárgája
1 kk. édes-nemes pirospaprika
8 ek. zsemlemorzsa
16-20 kis csokor (1 doboz) madársaláta
néhány petrezselyembóbita
A salátához:
2 ek. puha mazsola
1/4 piros húsú paprika
1 ek. citromlé
só, bors
1 ek. méz
2-3 gerezd fokhagyma
4 ek. (extra vergine) olívaolaj
3 nagyobb sárgarépa
1. A lencsét előző este átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe. Másnap az áztatólében, a babérlevéllel ízesítve, mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt puhára főzzük (kb. 20 perc), félidőben kissé megsózzuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, 1 ek. olajban megfonnyasztjuk, hűlni hagyjuk.
2. A salátához a mazsolát leöblítjük és lecsepegtetjük, a paprikát apróra felkockázzuk. Mélyebb tálba öntjük a citromlét, oldódásig keverünk benne 1 kk. sót, eldolgozzuk ízlés szerint borssal, a mézzel, az áttört fokhagymával, végül az apránként hozzáadott olívaolajjal. A sárgarépákat meghámozzuk, kis lyukú reszelőn finomra reszeljük, majd a mazsolával és a paprikakockákkal együtt beleforgatjuk az öntetbe. Gondosan lefedjük, tálalásig a hűtőbe tesszük.
3. A gombát megtisztítjuk, egészen apró darabokra vágjuk. A lencsét leszűrjük, kidobjuk belőle a babérlevelet, tálba szórjuk, villával darabosra törjük. Hozzáadjuk a gombát, a párolt hagymát, a tojást, a tojássárgákat, ízlés szerint sót, őrölt
fehér borsot, a pirospaprikát és a zsemlemorzsát, alaposan összedolgozzuk.
4. Serpenyőben felforrósítunk 6 ek. olajat, és két evőkanál segítségével halmokat ejtünk bele a masszából, kissé ellapítjuk. Mérsékelt tűzön mindkét oldalukat ropogósra sütjük (5+5 perc), majd többszörösen összehajtogatott papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat.
5. A madársalátát leöblítjük, kicentrifugázzuk/konyharuhával szárazra lapogatjuk. Személyenként 4-5 csokrot lapostányérra rendezünk, mellészedünk 4-5 evőkanálnyi répasalátát, 2-3 lencsefasírtot, és petrezselyembóbitával vidámítva azonnal tálaljuk. Pompás-egészséges, hústalan fogás, de hirtelensültek köreteként is kínálhatjuk.
Tippek:
A masszát 2 doboz (töltőtömeg 265 g/doboz) leöblített, és alaposan lecsepegtetett konzerv lencsével is készíthetjük.
Lajos Mari Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|