Áfonyás túrófánk
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
250 g burgonya
40 g vaj/margarin
250 g finomliszt
1 csipet só
2 kk. sütőpor
100 g finomított kristálycukor
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
3 tojás
1 bio narancs héja
250 g krémtehéntúró
4 ek. rum
80 g aszalt vörösáfonya
1 liter olaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
néhány menta vagy citromfűbóbita
1. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni (célszerű előző nap megfőzni, meghámozni, felhasználásig dobozba zárva eltenni a hűtőszekrénybe), majd finomra reszeljük (A). A vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni.
2. A lisztet, a sót és a sütőport összeszitáljuk (vagy habverővel óvatosan-gondosan összekeverjük). A kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat habosra-fehéredésig keverjük (5 perc!). A narancsot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját a tojáskrémhez reszeljük (B), majd eldolgozzuk benne a túrót. Hozzáadjuk a rumot, több részletben a lisztet (C), végül a reszelt burgonyát, az áfonyát és az olvasztott vajat/margarint (D).
3. Közepes méretű lábasban vagy fritőzben kb. 160 °C-ra felforrósítunk 2-3 ujjnyi olajat (akkor megfelelő a hőmérséklete, ha a belemártott fakanál nyele vagy hurkapálcika, illetve beledobott tésztadarabka körül apró buborékok igyekeznek a felszín felé.) Két kiskanállal 10-12 db diónyi nagyságú adagot szaggatunk ki a masszából, és egyenesen az olajba ejtjük-segítjük (E) (sülés közben jócskán megnőnek!). A kiskanalakat minden adagnál a forró olajba mártjuk, hogy ne ragadjon rájuk a tészta! Fedő nélkül, szelíd tűzön/takarék lángon – pl. 3 fokozatú tűzhelylap esetében mindössze 1-1,5-es fokozaton! – mindkét oldalukat aranybarnára sütjük (összesen 4-5 perc). Vigyázat, ha túl forró olajban, élénk tűzön, gyorsan sütjük, kívül hirtelen megpirulnak, sőt megéghetnek, belsejük azonban nyers marad!
4. Szűrőlapáttal kiemeljük az olajból a fánkocskákat, lecsepegtetjük, több rétegben összehajtogatott papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajat (F). Kissé hűlni hagyjuk (tűzforró a belsejük!), majd lapos tálra halmozzuk őket, tetejüket meghintjük fátyolnyi porcukorral, néhány menta- vagy citromfűbóbitával díszítjük, és mihamarabb tálaljuk. Langymelegen az igazi!
Tippek:
Külön tálkában felforrósított málnalekvárt, narancsdzsemet, sárgabarack- vagy egyéb savanykás lekvárt, kényeztetésképpen néhány frissen szeletelt narancsgerezdet kínálhatunk hozzá.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|