Babos sertésszelet –
toszkán specialitás
Hozzávalók 4 személyre:
400 g apró szemű fehérbab
2+1 közepes fej hagyma
8+4 gerezd fokhagyma
1 karcsú póréhagyma
1 ág friss rozmaring (20 cm-es)
4 zsályalevél + a díszítéshez
800 g kicsontozott, sovány sertéstarja
só, bors
6+4 vékony szelet füstölt szalonna vagy bacon
2+2+2 ek. olaj
1,5 dl félszáraz fehérbor
2 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g/doboz)
2 ek. paradicsompüré
1 kk. kristálycukor
1/2 kk. szárított kakukkfű
körömnyi cseresznyepaprika
néhány borsikafű- vagy petrezselyemlevél
1-2 koktélparadicsom
1. A babot előző este átválogatjuk és beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a hagymákat, a fokhagymát, a póréhagymát megtisztítjuk, 2 hagymát vastag gerezdekre szelünk. A zöldfűszereket leöblítjük.
2. A húst megmossuk, felitatjuk róla a vizet, sonkaszerűen megkötözzük (A), bedörzsöljük sóval, majd behúzzuk a zsineg alá a rozmaringágat. Sütőedénybe fektetjük, megszórjuk frissen őrölt borssal, mellédobjuk a hagymát és 8 gerezd fokhagymát. Tetejét betakarjuk 6, kissé egymásra csúsztatott szalonnaszelettel (B), meglocsoljuk 2 ek. olajjal, aláöntjük a bort, aztán lefedjük, és 180 °C-os sütőben, 1-1 és 1/4 órán át puhára pároljuk.
3. Közben a körethez a maradék 1 fej hagymát és 4 gerezd fokhagymát finomra vágjuk, a póréhagyma fehér és világoszöld részét vékonyan felkarikázzuk, a babot leszűrjük. A maradék 4 szelet bacont/szalonnát felaprózzuk, 2 ek. olajjal megpirítjuk, rádobjuk a hagymát, a fokhagymát és a zsályaleveleket, 2-3 percig élénk tűzön forgatjuk-fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a babot, felöntjük 2 dl hideg vízzel (C), majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (45-60 perc) - elfőtt levét, ha szükséges, mindig egy kevés forró (!) vízzel pótoljuk.
4. A maradék 2 ek. felforrósított olajban megfonnyasztjuk a póréhagymát, levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot (D), a paradicsompürét, a cukrot, a kakukkfüvet, a cseresznyepaprikát, ízlés szerint sót és borsot. Félrebillentett fedő alatt 20 percig főzzük-sűrítjük, végül beleforgatjuk a leszűrt babot (E), jól összeforraljuk, melegen tartjuk.
5. Levesszük a sütőedényről a fedőt, a hús alá kisebb rácsot-rostot vagy lyukacsos zöldségpárolóbetétet csúsztatunk, tetejéről leemeljük a szalonnaszeleteket, félretesszük. Visszatoljuk a húst a sütőbe, és 200 °C-ra kapcsolva aranybarnára pirítjuk (20 perc).
6. A húst vágódeszkára fektetjük, lehántjuk róla a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük (F) (elektromos késsel a frissen sült hús is épen-szépen, morzsálódás nélkül szeletelhető). A paradicsomos babot mélyebb tálba terítjük, tetejére rendezzük a hússzeleteket, végül a hússal pirult szalonnával, 1-2 koktélparadicsommal, borsikafű-/petrezselyembóbitákkal és zsályalevelekkel díszítve tálaljuk. A zsírtalanított pecsenyelét és „sűrűjét” külön tálkában kínálhatjuk hozzá.
Tippek:
– Készíthetjük 2 doboz (400 g/doboz) apró szemű, főtt fehér babból is, amelyet felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatunk, leöblítünk bő hideg vízzel és alaposan lecsepegtetünk (a bab főzőleve nem is jó, nem is gusztusos!).
– A húst előző nap is megpárolhatjuk, fogyasztás előtt csak sütni kell.
– A paradicsomos bab gond nélkül melegíthető, sőt másnap még finomabb.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|