A töltött karácsonyi kalácshoz mossunk meg és csepegtessünk le 30 dkg mazsolát. Keverjük össze 15 dkg darabolt mandulával, 15 dkg pisztáciával, 10 dkg cukrozott citromhéjjal, 10 dkg cukrozott narancshéjjal, 2 evőkanál rummal vagy narancslével és 1 kiskanál vaníliaeszenciával. Hagyjuk egy éjszakán át állni, hogy az ízek összeérjenek. Keverjünk össze 1 kg lisztet, 3 csomag porított élesztőt, 12 dkg cukrot és 1 csipet sót. Adjunk hozzá 4 tojást, 40 dkg olvasztott vajat és apránként kb. 1,75 dl tejet. Jól gyúrjuk össze. Kelesszük bő 2 óra hosszat a fent leírtak szerint. Csöpögtessük le a mazsolás keveréket, és gyúrjuk a tésztába. Kelesszük még 2 órán át. A töltelékhez mossunk meg 1 zöldcitromot, és reszeljük le a héját, facsarjuk ki a levét. Gyúrjunk össze 20 dkg marcipánmasszát 20 dkg porcukorral, 10 dkg darabolt mandulával vagy pisztáciával, és adjuk hozzá a zöldcitrom héját és levét. Formáljunk belőle két hengert. Vágjuk félbe a kelt tésztát, és nyújtsuk ki. Formáljunk mindegyik feléből egy hosszúkás cipót, közben dolgozzunk bele mindegyikbe egy-egy marcipántekercset. Helyezzük a tésztákat kivajazott tepsibe, és kelesszük 20 percig. Süssük előmelegített sütőben kb. 50 percig. Kenjük be vajjal, és szórjuk meg porcukorral. - See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/karacsonyi_kalacs#sthash.MP8RxYc3.dpufKattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|