hozzávalók a húsgombócokhoz:
50 dkg darált borjúhús
2 száraz zsemle (tejbe áztatva, kinyomkodva)
hagyma, petrezselyem
1 tojás
1 ek szardella-paszta (vagy 2 apróravágott szardella)
1 citrom reszelt héja
egy ek kapribogyó
a szószhoz:
1-1,5 liter húsleves
2 babérlevél, 2 szegfüszeg, 1 kis darab szerecsendió-virág
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 tk liszt + 2 ek olaj
1 tk mustár, 1 pohár fehérbor
egy marék kapribogyó
a húsgombóc (az eredetiben tényleg csak borjúhús van) hozzáavalóit összegyúrom és kb cm átméröjü gombócokat formázok. a gombócokat megforgatom egy kevés liszben (így jobban megörzik alakukat) és a füszerekkel felforralt húslevesbe teszem, alacsony lángon, fedö nélkül 15 percet fözöm, úgy hogy csak gyöngyözzön a leves. a kész gombócokat kiveszem és melegenn tartom. a húslevest ha kell leszüröm, majd egy vékony fehér rántást készítek, hozzákeverem a fehérbort, majd besürítem a levest. kiforralom, mustárral, tejszínnel, tejföllel ízesítem, ha kell picit utánasózom. (van aki, egy tojássárgájával legírozza, de szerintem nem szükséges). a legeslegvégén, amikor már kikapcsolom a tüzet, hozzáadom a kapribogyót. fött rizs illik hozzá.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|