Hozzávalók nagyjából 20 db süteményhez:
20 dkg puha vaj
10 dkg csokoládé (60 %-os kakaótartalommal)
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg őrölt dióbél
10 dkg kandírozott narancshéj (apró kockákra vágva)
2 db közepes méretű tojás
20 dkg süteményliszt
1 púpozott mokkáskanál sütőpor
1 csipet só
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor
Elkészítés: A lisztet, a sütőport, a sót és a diót egy tálban összekeverem, félreteszem.
A csokoládét a vajjal és a cukorral felolvasztom, ha felolvadt, hozzákeverem a vaníliás cukrot is. Keverőtálba öntöm (eddigre kissé le is hűl), és kézi habverő segítségével beledolgozom a két egész tojást, majd kanalanként hozzáadagolom a lisztes keveréket. Ha kész, beleszórom a kandírozott narancshéjat, és fakanállal eldolgozom.
A sütőt 175 fokra előmelegítem. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok. Egy pohárba langyos vizet öntök, és egy kerek kanalat vagy kis fagylaltos kanalat előbb belemártok a vízbe, majd a tésztából annyit teszek rá, hogy ne lógjon túl a kanál peremén. Könnyedén átcsúsztatom a tepsire. Jó 4-5 cm távolságra ugyanilyen eljárás szerint melléteszem a következő tésztagombócot. Ezt ismétlem addig, míg el nem fogy a tészta.
Előmelegített sütőben nagyjából 12-15 perc alatt megsütöm. A felszíne ropogós, belül omlós lesz. A tészták rendesen szétterülnek, ezért van szükség a nagy távolságra. Nagyjából 3 cm átmérőjű félgömbökből jó 5-6 cm-es tallérok lesznek.
Csokoládés, narancsos, diós – egyszerűen nem lehet abbahagyni…
Ha megsült, rácsra teszem, még melegen meghintem vaníliával kevert porcukorral. Küllemét tekintve biztosan nem indulhatna esélyesként egy sütemény-szépségversenyen, de annál finomabb!
Ha nem fogyna el azonnal: mehet a sütis dobozba
Illatos, zamatos, csokoládés és narancsos, és mindez megvan alig több mint félóra alatt!Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|