lenállhatatlan almás sütemény
Apfelkuchen, azaz almás sütemény a javából
Hozzávalók egy 35x35 cm-es tepsihez:
3-4 db kissé savanykás alma (kb. 75-80 dkg)
10 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg hámozott, őrölt mandula
5 dkg nyers marcipánmassza
15 dkg puha vaj
3 db közepes méretű egész tojás
˝ dl tej
˝ dl füge- vagy almapálinka
˝ csomag (5 gr) sütőpor
1 csipet só
1 db citrom leve + finomra reszelt héja
1 evőkanál házi sárgabaracklekvár
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor
Elkészítés: A tepsit sütőpapírral bélelem, a sütőt 175 fokra előmelegítem.
A citromot alaposan megmosom, sárga héját finomra reszelem, levét kipréselem.
Az almákat meghámozom, magházukat eltávolítom, és egyenként 6-8 gerezdre vágom. Minden gerezdet éles késsel kissé beirdalok, ügyelve arra, hogy ne vágjam át a gyümölcsöket. Azonnal meglocsolom frissen facsart citrom levével.
A tésztához vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom egyenként a tojásokat. Ha már szépen kifehéredett, apránként hozzáöntöm előbb a tejet, majd a pálinkát. Nem kell megijedni, az alkoholtartalma sütés közben szépen elillan, aromái azonban csodát tesznek a süteménnyel. A folyadékok után jöhet a marcipán, amit nagylyukú reszelőn lereszelve adagolok a tésztához. Ezután hozzáadom a mandulát, majd a sütőporral és sóval előzetesen elkevert lisztet, a keményítőt és a citromhéjat. Illatos, krémes állagú tészta a végeredmény.
Az előkészített tepsiben egyenletesen elsimítom a tésztát, majd szép sorban rárakosgatom az almaszeleteket. A már jól előmelegített sütőben a sütő teljesítményétől függően 35-40 perc alatt aranylóra sül. Ha már nem tapad a vékony késre a tészta, kiveszem, és azon melegében bevonom a barackmázzal. Sütés közben ezt könnyedén el lehet készíteni: a lekvárt kis, sűrű szövésű szűrőbe kanalazom és áttöröm. Az így kapott homogén lekvárt egy kenőecset segítségével vékony rétegben viszem fel a sütemény tetejére.
Tálalás előtt kevés porcukorral meghintem, langyosan vagy hidegen szeletelem nagyjából 5x5 cm-es kockákra.
Langyosan, hidegen egyaránt mesés
A mandula, a marcipán és a tésztához adagolt tej, valamint pálinka egészen különlegessé varázsolja a tésztát. Könnyű és valóban ellenállhatatlanul finom almás sütemény.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|