Mini arancini paradicsommal és bazsalikommal
A kis narancsra emlékeztető rizsgolyóbisok frissen a legjobbak
Hozzávalók 20 db dió nagyságú labdához:
10 dkg kerekszemű rizs
2,5 dl zöldségleves
2 db napon szárított paradicsom
1 teáskanál olívaolaj
1 maréknyi friss bazsalikomlevél
˝ csokor petrezselyemzöld egészen finomra aprítva (vagy 1 púpozott teáskanál szárított)
2-3 dkg sós ricotta sajt (ez a ricotta salata néven kínált sajtféleség viszonylag kevés helyen szerezhető be, helyettesíthető Anikó sajttal is)
2-3 dkg pecorino (ennek híján parmezán vagy grana padano)
1 db közepes méretű tojás
1 teáskanál hideg víz
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
frissen őrölt bors ízlés szerint
+ olaj a sütéshez
Elkészítés: A rizst alaposan megmosom, megszárítom. Egy kisebb lábosban felmelegítem az olívaolajat, rádobom a rizst, néhány másodperc alatt alaposan átforgatom, kissé megpirítom. Ezután felöntöm a levessel, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, lassan párolom. Közben egészen apróra kockázom a szárított paradicsomot, finomra reszelem a kétféle sajtot, felaprítom a petrezselyemzöldet és nagyobb darabokra vagdosom a bazsalikomleveleket.
Mikor a rizs már szinte az összes nedvességet magába szívta (kb. 8-10 perc elteltével), hozzáadom a petrezselymet és az aprított paradicsomot, alaposan elkeverem, majd borsozom, és fedő alatt párolom tovább, amíg a rizs majdnem tökéletesen puha lesz, de a nedvességet már magába szívta. Ez kb. további 4-5 percet vesz igénybe. Elzárom a lángot, és kissé hűlni hagyom. Amíg hűl, előkészítem a bundázáshoz szükséges kellékeket. A lisztet kis tálba szórom, a tojást 1 teáskanál vízzel kissé felverem, a morzsát egy mélyebb tányérba öntöm.
A már langyos rizst tálba szedem, hozzáadom a bazsalikomot, valamint a kétféle reszelt sajtot, még egy kevés borssal ízesítem. Sózni azért nem kell, mert a sós ricotta - vagy ennek hiányában az Anikó sajt - egyaránt elég sós, a pecorinóról nem is szólva! Az egészet elkeverem, majd nedves kézzel diónyi golyóbisokat formálok a masszából. Előbb lisztbe, aztán tojásba, végül morzsába forgatom a kis rizsgombócokat.
Olajat hevítek egy mély serpenyőben, és aranyszínűre sütöm. Azonnal tálalom.
Pillanatok alatt megsülnek – pillanatok alatt elfogynak
A bőséges, forró olajban sütött arancini valóban aranyszínű lesz, nem szívja magába az olajat, kívül ropogós, belül pedig zamatos, puha. Frissen az igazi!Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|