| 
	Normandiai karamellkrém a tenger ízével
 Szobahőmérsékletűre hűtve mehet az üvegbe a confiture de lait – no meg egy kevés kóstolásra is marad
 
 
 Hozzávalók 2 dl-hez:
 10 dkg kristálycukor
 2 evőkanál víz
 2 dkg vaj
 1 dl habtejszín (30 %-os zsírtartalommal)
 ˝ mokkáskanál vaníliás só
 
 Elkészítés: A cukrot és a vizet kis lábosba mérem. Közepes lángon melegíteni kezdem, majd ha már gyöngyözve forr és aranyszínű, félrehúzom a tűzről, és hozzáadom a vajat. Sistereg, és jókora buborékok keletkeznek rajta. Visszateszem az alacsonyra mérsékelt tűzre, és hozzáöntöm a tejszínt. Addig keverem, amíg halványbarna, krémes állagú nem lesz. Ez mindössze néhány percet vesz igénybe. Ekkor elzárom a lángot, hozzákeverem a vaníliás sót, és hűlni hagyom. Ahogy hűl, úgy sűrűsödik az állaga.
 Mikor már szobahőmérsékletű, tálba vagy csatos üvegbe kanalazom. Hűtőszekrényben 3-4 napig is tárolható.
 
 Vaníliapöttyök és csipetnyi só – ettől igazán fantasztikus!
 
 
 A felsoroltakon túl kalácsra, péksüteményre is halmozható, de gyümölcssalátákhoz is nagyszerű.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
 |