Hozzávalók 4 személyre:
250 g száraz fehérbab
1 közepes fej hagyma
2+2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
2 zsályalevél
1 dús szál bazsalikom
2+1 kisebb paradicsom
2 ek. olaj
1 ek. zöldséges ételízesítő
2 zöldségleveskocka
só, bors
chilipor
1. A babot előző este átválogatjuk, beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk. A babot leöblítjük, 1,5 liter hideg vízbe dobjuk, a babérlevéllel és 2 gerezd fokhagymával ízesítjük, só nélkül puhára főzzük. Leszűrjük, levét megtartjuk.
2. Miközben a bab fő, a hagymát finomra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet. A paradicsomokat megmossuk, kettőt meghámozunk és felaprózunk.
3. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és 2 gerezd áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a zsályaleveleket, a felaprózott paradicsomot, az ételízesítőt és az elmorzsolt leveskockákat. Felöntjük a bab főzőlevével, felforraljuk, majd belecsúsztatjuk a babot, és fedő nélkül, szelíd tűzön 10 percig főzzük.
4. Kiemeljük a levesből a zsályaleveleket és a bab 2/3-át. A maradékot botmixerrel krémmé turmixoljuk (azaz besűrítjük), aztán hozzáadjuk a kiemelt babot és a harmadik, hámozatlanul apró kockákra vágott paradicsomot. Utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, ízlés szerint chiliporral fűszerezzük, és vékony csíkokra aprított bazsalikommal, illetve bazsalikombóbitákkal vidámítva tálaljuk.
Tippek:
Készíthetjük 2 kis doboz konzerv fehérbabból is (töltőtömeg kb. 240 g/dob), amelyet felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatunk, bő hideg vízzel leöblítünk és lecsepegtetünk (a dobozban lévő lé nem jó és nem is gusztusos!).Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|