Hozzávalók:
6 tortácskához:
A tésztához:
15 dkg liszt
7,5 dkg vaj
5 dkg porcukor
kevés reszelt citrom
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
csipet só
A töltelékhez:
2 db tojássárga
1 evőkanál cukor
4 dkg darált mandula
3-4 db füge
A gorgonzolás habhoz:
5 dkg fehér csokoládé
3 dkg gorgonzola sajt
2 dl habtejszín
2 db tojássárga
1 evőkanál méz
Elkészítés:
A habhoz a csokoládét a gorgonzolával felolvasztjuk. A tejszínt óvatosan, nem túl keményre felverjük. A tojás sárgáját a mézzel felverjük, majd hozzáöntjük a csokoládét, és belekeverjük a felvert tejszínt. Hűtőben 1-2 órát hűlni hagyjuk.
A tészta hozzávalóit (liszt, vaj, porcukor, vaníliás cukor, reszelt citrom, tojás, csipet só) egy tálban összedolgozzuk gyors mozdulatokkal, majd hűtőbe tesszük 30 percet pihenni.
A töltelékhez a cukrot, a tojássárgájával és darált mandulával összekeverjük.
A tésztát a hűtőből kivéve piteformákba nyomkodjuk úgy, hogy legyen szép pereme is. Elősütjük 185°C-on 6-7 perc alatt, majd belekanalazzuk a mandulás krémet, a tetejére egy vágott felével felfelé néző fél fügét helyezünk, kevés cukorral megszórjuk, majd visszatesszük a sütőbe további 12 percre.
A langyosra hűlt fügekosárkákat a hideg csokis-gorgonzolás habbal tálaljuk.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|