Ez a mennyiség 60 db, azaz 30 egybefordított süteményhez elegendő.
hozzávalók:
3 csésze (kb: 0,60) liszt
1 1/4 csésze (kb: 0,40) kristálycukor
3/4 (kb: 0,15) csésze vaj
3/4 csésze (kb: 2,5 dl) tej
1/4 csésze (kb: 2 db) narancs frissen facsart leve
2 egész tojás
2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 teáskanál só
elkészítés:
Egy tálba összekeverjük a lisztet a sütőporral és a sóval.
A kristálycukrot habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal, a tojással, és a vaníliás cukorral. Miután jó habosra kikevertük, hozzáadjuk szép apránként a lisztet, és sűrűségének megfelelően hozzáöntjük a tejet és a narancslevet. Egy jó sűrű masszát kapunk, amit habzsák segítségével kinyomunk, a már előkészített sütőlapra, amire sütőpapírt teszünk. Kb, egy kisméretű fagylaltos kanálnyi nagyságú gombócokat nyomunk ki a habzsákból, egymástól 5 cm-re. A tetejét egy kanál segítségével picit lenyomkodhatjuk, hogy a lehetőségekhez mérten ne legyen nagyon púpos. (sütés közben, kicsit úgy is szétfolyik).
170°C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Sütés után 10 perc pihentetés következik, majd szép sorban leszedegetjük a sütőpapírról. Nagyjából összepárosítjuk őket (nehogy a végén derüljön ki, hogy egy nagyobb mellé egy kisebb jutott), és megkenjük az egyik darabot, ízlés szerint "vastagon" az általunk elkészített krémmel.
töltelék:
Az eredetihez, Dulce de lecce lenne kötelező, de én most saját szájízem szerint készítettem. 0,30 (kész), sűrű sárgakrémet használtam fel, amit 0,15 sűrű baracklekvárral kevertem simára, majd egy kevés Kecskeméti barackpálinkával tettem vadítóvá.
A sárgakrém: általában 1 liter tejhez veszünk 12 dkg vanília krémpuding port (helyettesíthető kukoricakeményítővel, de akkor nem árt, ha adunk hozzá 3-4 tojás sárgáját), 15-20 dkg kristálycukor és vízgőz felett állandó kevergetéssel csomómentesre sűrítjük, majd hűtés és folyamatos felhasználása bármire.
A végén porcukorral meghintjük a tetejét.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|