Recept (5 kisebb vagy egy nagy sütihez)
Tészta:
15 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
1 egész tojás
1 csipet só
5 ek hideg víz
Töltelék:
15 dkg mandula
7 dkg cukor
5 ek puha vaj
1 tojás
1 tk mandulakivonat (nem aroma!)
1 tk rum
1 citrom reszelt héja
20-25 dkg ízlés szerinti őszi gyümölcs,mint például füge,szilva szép nagyszemű,vagy alma,szőlő,lehet még kékáfonya is.Ízlés dolga.
A sütőt 180 fokra melegítem.
A töltelékhez a mandulát ledarálom a cukorral, hozzáadom a gyümölcs kivételével az összes többi hozzávalót és tovább darálom késes robotgépben. A tésztához a hozzávalókból gyors mozdulatokkal ruganyos tésztát gyúrok. Kinyújtom, kerek piteformába terítem, rákenem a mandulás tölteléket és elrendezem rajta a gyümölcsöt. Forró sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a töltelék felemelkedik, a gyümölcs pedig megpuhul. Teljesen kihűtöm szeletelés előtt,majd porcukorral megszórva kínálom,de elhagyható.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|