A salátához
2 db közepes padlizsán (héjastul)
tengeri só ízlés szerint
150 g finomliszt
125 ml extra szűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma (összenyomva)
250 g prosciutto (vékonyan felszeletelve)
2 db főtt tojás (negyedekbe vágva)
25 g vegyes zöldsaláta (felaprózva)
Az öntethez
125 ml extra szűz olívaolaj
125 ml sherryecet (vagy borecet)
2 ek frissen facsart citromlé
2 db babérlevél (összetörve)
1 ek friss oregánó (felaprított)
1 ek friss petrezselyem (felaprított)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)A saláta készítéséhez vágjuk fel a padlizsánt 1 cm-es szeletekre. Sózzuk meg, és hagyjuk állni 30 percet. Rázzuk le a sót a szeletekről, és forgassuk a lisztbe.
Forrósítsuk fel az olaj felét egy nagy serpenyőben közepes tűz fölött. Tegyük bele a fokhagymát, és pirítsuk meg. Távolítsuk el a fokhagymát, és süssük a padlizsánszeleteket 2-3 adagban, mindegyik adagot 5-7 percig sütve. Rétegekben fektessük egy tányérra a padlizsánszeleteket és a prosciuttót. Tetejére tegyük a tojást.
Az öntethez forrósítsuk fel az olajat egy kis edényben, adjuk hozzá az ecetet, a citromlevet, a babérlevelet, az oregánót, a petrezselymet, némi sót és borsot, és forraljuk fel. Pároljuk körülbelül 5 percig.
Locsoljuk az öntetet a salátára, és hagyjuk kihűlni, majd hűtsük 30 percig. Szórjuk meg az összevagdalt saláta zölddel, és tálaljuk.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|