A tésztához:
200 ml tej (2,8%-os)
2 evőkanál kristálycukor
20 g élesztő (friss)
500 g búzaliszt (BL55)
100 g búza-rétesliszt (BFF 55)
40 g étolaj
1 csapott teáskanál só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g joghurt - natúr
A kenéshez:
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A tetejére:
szezámmag.
Elkészítése:
1A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és 5-10 percre tegyük félre felfutni.
2A dagasztó tálba mérjük bele a két féle lisztet, sót, olajat, tojást, joghurtot.
3Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet is és dagasszuk 5-10 perc alatt sima tésztává.
4Vegyük ki az asztalra, gömbölyítsük ki. Közben a dagasztó tál alját vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük vissza a tésztát bele, a tetejét kenjük át vékonyan olajjal, hogy ne bőrösödjön le.
51-1,5 órá át hagyjuk kelni a tésztát.
68 egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát. Egyenként kigömbölyítjük a tésztadarabokat.
7Enyhén lisztes kézzel kicsit lenyomdva, ellaposítva őket 1,5-2 cm vastagra, sütőpapíros tepsire tesszük mindet, kb. fél órát hagyjuk kelni (vagy amíg másfélszeresükre nem kelnek). Nekem csak két lemezre fértek rá, hiszen ügyelni kell, hogy elég hely maradjon köztük. Kelesztéskor és sütéskor is jócskán szélesedni fognak!
8Ha megkeltek, a kikevert tojással átkenjük őket és szezámmaggal megszórjuk a tetejüket.
9180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket légkeverés nélkül a sütő közepében. A két tepsit soha ne tegyük be egyszerre, mert az alsó zsemlék meg fognak repedni! Először süssük ki az első lemezt, után a másodikat. Akkor jók, mikor már szép barna a tetjük.
10Ahogyan kivesszük őket a sütőből, vízzel spricceljük le, hogy puha legyen a zsemle.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|