| 
	Epres-habcsókos torta
 Hozzávalók:
 
 
 
 125 g sima liszt
 25 g kukoricaliszt
 1˝ teáskanál sütőpor
 100 g nagyon puha, sózatlan vaj
 300 g finom szemű kristálycukor
 4 tojás
 2 teáskanál vaníliakivonat
 2 evőkanál tej
 50 g szeletelt mandula
 375 ml zsírdús tejszín
 Ľ kg földieper
 
 
 
 1.Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat), majd béleljünk, vajazzunk
 és végül lisztezzünk ki két 22 cm átmérőjű, szétnyitható tortaformát.
 
 
 
 2. Mérjük ki a lisztet, a kukoricalisztet és a sütőport egy keverőtálba.
 Keverjük ki habosra a vajat 100 g cukorral. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét
 tegyük félre későbbre, a sárgáját pedig keverjük a cukros vajhoz. Óvatosan forgassuk
 hozzá a száraz anyagokat, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot, és a tejjel
 lazítsuk fel a tésztát. Osszuk el egyenlően a keveréket a két tortaformába.
 
 
 
 3. Verjük fel a tojásfehérjéket, amíg a hab lágy csúcsokat nem vet, majd fokozatosan
 adjuk hozzá a maradék 200 g cukrot. Kenjük a tojáshabot a két torta tetejére,
 és végül mindkettőt szórjuk meg a szeletelt mandulával.
 
 
 4. Süssük 30-35 percig, amíg a mandulapöttyös habcsók teteje szép aranybarna
 nem lesz. Hagyjuk a tortákat a formában kihűlni, és csak akkor nyissuk ki, amikor
 már az összeállításnál tartunk.
 
 
 5. Verjük habbá a tejszínt, és pucoljuk meg, majd daraboljuk fel a földiepret;
 azaz a nagyobbakat szeleteljük fel hosszában, a kisebbeket pedig vágjuk egyszerűen
 ketté. Fektessük az egyik tortát piskótás felével felfelé egy nagyobb lapostányérra
 vagy tortaállványra, halmozzunk rá a tejszínhabot, kissé belenyomkodva pakoljuk
 meg az eperdarabokkal, végül pedig fektessük rá a másik tortát a mandulás-habcsókos
 felével felfelé. Kicsit nyomjuk össze az egészet, hogy jobban egyben maradjon.
 
 
 
 6. Ha akad még otthon egy kis fölösleges eper, pucoljuk meg, vágjuk ketté, és
 egy tálban készítsük a torta mellé egy kis extra szemezgetéshez. Ettől a tortánk inkább
 ebéd utáni desszert, semmint délutáni édesség jelleget ölt, de hogy mikor tálaljuk,
 csakis rajtunk múlik.
 
 
 
 8 személynek elegendő.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
 |