Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez
A tésztához
250 g liszt
60 g cukor
130 g vaj
1 tojás
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor
A töltelékhez
750 g krémes állagú túró
120 g étkezési keményítő
300 g cukor
700 g tejföl
3 tojás
1 citrom reszelt héja
vanília
A ribizliöntethez
100 g ribizli (mirelit is lehet)
1-2 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál étkezési keményítő
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és félórát pihentetjük. A tepsi méretének megfelelő téglalapot nyújtunk a tésztából, és a vajjal kikent tepsibe simítjuk.
A ribizlit felforraljuk a cukorral, pár percet főzzük, majd sűrű szövésű szitán átnyomjuk. Az így kapott levet újra felforraljuk, hozzáöntjük a kevés hideg vízben elkevert keményítőt, és besűrítjük. Langyosra hűtjük.
A túrót, a keményítőt, a cukrot, a tejfölt, a tojást, a vaníliát, a citromhéjat tálba mérjük, és elkeverjük. Ha darabosabb a túró, botmixerrel pépesítjük a tölteléket úgy, hogy teljesen sima legyen az állaga.
A túrós krémet a tésztára öntjük, majd a ribizliöntetből kávéskanálnyi mennyiségeket csurgatunk rá tetszőleges elrendezésben, és fogvájóval kialakítjuk a mintázatot.
180 fokra melegített sütőben 50-60 percig sütjük, vagy ameddig a töltelék teljesen meg nem szilárdul.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|