Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg sertészsír
- 2 dkg friss élesztő
- 3 ek cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 1 dl tejszín
+ Tölteni: bármilyen ízű kemény lekvár (nálam házi eper lekvár)
+ Hempergetni: porcukor vaníliás ízesítésű
Elkészítés:
A langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt letakarjuk és langyos helyre tesszük.
A sóval és cukorral elkevert lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a tojást és a felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kb.40-45 percet pihentetjük.
Ezután 8 egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk, letakarjuk és újabb 10 percig pihentetjük.
Mindegyik gombócot kb. 2-3 mm vastagságú körre nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk és a vastagabb felére egy kis lekvárt teszünk. A szélesebb felétől feltekerjük és kiflit formázzunk.
A megformázott kifliket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve, még melegen,vaníliás porcukorba forgatjuk.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|