Olaszországban a legelterjedtebb, gyakorlatilag kihagyhatatlan húsvéti édesség a Colomba, melynek jelentése galamb. A galamb alak a békét jelképezi, ugyanúgy, ahogy mifelénk a tojás az új életet is szimbolizálja.
Hozzávalók:
600 gr liszt, 25 gr élesztő, 250 gr vaj, 100 gr cukor, 2 tojás 1 sárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 1 dl langyos tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 fiola narancsaroma, 100 gr kandírozott narancs, 150 gr reszelt csokoládé. A tetejére: 100 gr darált mandula, 1 tojás, 100 gr porcukor.
Este érdemes nekiállni a munkának, hogy a tésztának reggelig legyen elég ideje megkelni. 60 gramm lisztet keverjük össze az élesztővel, és egy kis langyos víz segítségével kelesszük meg meleg helyen. Ha a duplájára nőtt, adjuk hozzá a maradék 540 gr lisztet, 2 tojást és egy tojássárgáját, 100 gr puha vajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a kandírozott narancsot, a sót, a tejet, a narancsaromát és a vaníliát, és gyúrjuk össze legalább 10 percig, majd hagyjuk egész éjszakán át kelni.
Reggel a maradék 150 gr vajat vegyük ki a hűtőből, várjuk meg, míg puha lesz, aztán kis adagokban adjuk a tésztához, minden alkalommal jól eldolgozva. Vajazzunk ki egy tepsit, tegyük bele a tésztát, és kézzel formázzuk olyan alakúra, amilyenre szeretnénk, majd hagyjuk harmadjára is megkelni. Ez alatt elkészítjük a mázat: a cukrot elkeverjük egy kanál vízzel, hozzáadjuk a tojást és az őrölt mandulát, majd jól elkeverjük. Mikor a tészta háromszorosára nőtt, megkenjük a mázzal, megszórjuk szeletelt mandulával és porcukorral. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
Jó étvágyat!Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|