4 db kicsontozott kacsamell bőrével együtt (egyenként k. 18 dkg)
só és fekete bors
5 evőkanál szederlikőr
5 evőkanál vörösbor
1 db kis narancs
30 dkg friss szeder
2 csapott kiskanál étkezési keményítő
0.25 kiskanál kínai ötfűszer keverék
fahéjrúd ízlés szerint
1 db csillagánizs
Elkészítés
A kacsamellekről lefejtjük az esetleges hártyákat, a bőrt keresztirányban bevagdossuk. Az ötfűszer keveréket összekeverjük sóval és borssal, és bedörzsöljük vele a húst.
A likőrt, a bort, a fahéjat és ízlés szerint a csillagánizst beletesszük egy kis fazékba. A narancsot forró vízben alaposan megmossuk és a héját a fazékba reszeljük. Az egészet felforraljuk.
Közben serpenyőben a kacsamelleket zsiradék hozzáadása nélkül 4–5 percig sütjük, míg a bőrük megpirul, és elegendő zsír képződik a húsos oldal sütéséhez. A húst megfordítjuk és 5–6 percig vagy még tovább sütjük. A megmaradt zsírt leöntjük a húsról.
Amíg a hús sül, a szedret leöblítjük és a boros keverékbe tesszük. A narancsot kifacsarjuk, és a lé felét is beleöntjük. Újra felforraljuk, majd alacsonyabb hőfokon a mártást 5 percig főzzük. A maradék narancslevet összekeverjük a keményítővel.
A szedret szűrőkanálba öntjük, majd egy tálban félretesszük. A leszűrt levet visszaöntjük a serpenyőbe, és belekeverjük a keményítős narancslevet. Felforraljuk és besűrítjük. A szedret beletesszük és felforrósítjuk. A megsült kacsamelleket felszeleteljük, és ráöntjük a szedres mártást.
Tipp:Vágjunk össze kis kockákra főtt újburgonyát, és keverjük össze sűrű tejföllel.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|