50 dkg tintahal
40 dkg piros spagetti
1 csomó leveszöldség
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 és fél dl pecsenyelé
4 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál kakukkfű
2 dl vörösbor
1 kávéskanál só
4 db paradicsom
1 kávéskanál szurokfű
2 evőkanál paradicsompüré
ízlés szerint frissen őrölt bors
Elkészítés:
1.Az olajat forrósítsuk fel egy fazékban, és dinszteljük meg benne a sóval eldörzsölt fokhagymát.
2.A hagymát és a leveszöldséget tisztítsuk meg, majd vágjuk apró kockákra, és a fokhagymához adva dinszteljük üvegesre.
3.A megtisztított tintahalat vágjuk apró darabokra, tegyük a zöldséghez és dinszteljük vele rövid ideig.
4.Keverjük hozzá a paradicsompürét, utána öntsük fel a vörösborral, azután a pecsenyelével, majd lassú tűzön, lefedve főzzük 40-45 percig.
5.Adjuk hozzá a meghámozott, kimagvalt, apró kockákra vágott paradicsomot, és ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel, valamint szurokfűvel.
6.A paradicsomos tésztát sós vízben 10-15 percig főzzük, utána szedjük ki, és jól csepegtessük le.
7.Rendezzük tányérokra, öntsük rá a mártást, és azonnal tálaljuk.
Az olasz konyha előszeretettel használja fel a maradék pecsenyezsírokat a húsos, paradicsomos raguk, rizottók készítésekor. A halból és tengergyümölcseiből készült ételekhez azonban kizárólag vajat és/vagy olívaolajat használnak zsírzóként. Az olasz konyhában is szabály, hogy halak és fehér húsok készítésekor kizárólag fehér bor használatos és ezekhez az ételekhez fehér bort illik fogyasztani is.
Nem tartozik az olcsó ételekhez,de aki ezt a fajta halas,tengeri herkentyűs ételeket kedveli,annak ajánlom nagyon finom olasz ételkülönlegesség.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|