1 db konyhakész borjúfej,vagy sertéskicsontozott.( Az Interspaarban lehet felet venni),nem drága,kb 650 ft kg-ja.
1 db tojássárgája
5 dl ecet
20 dkg liszt
10 dkg vöröshagyma
25 dkg póréhagyma
25 dkg zellergumó
25 dkg szárzeller
25 dkg sárgarépa
80 dkg mélyhűtött levelestészta
ízlés szerint szegfűszeg
ízlés szerint babérlevél
ízlés szerint tengeri só
ízlés szerint egész bors
A mártáshoz:
5 db keményre főzött tojás
8 dkg ecetes uborka
8 db kapribogyó
˝ csokor petrezselyemzöld
másfél dl szőlőmagolaj
1 teáskanál mustár
˝ dl vörösborecet
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
Elkészítés:
1. A borjúfejet, vagy sertést kicsontozzuk,vagy csontnélkülit vásárolunk konyhai fonallal összekötözzük, forrásban lévő vízbe tesszük, néhány percig előfőzzük. Kiemeljük a főzőléből, és friss, hideg vízbe tesszük a megtisztított zöldségekkel és a fűszerekkel együtt. Felforraljuk, kis lángon két és fél órán át főzzük. Közben többször leszedjük a habját.
2. Ekkor a lisztet összedolgozzuk az ecettel, és keverve a léhez adjuk. Kivesszük a zöldségeket és a borjúfejet, eltávolítjuk a konyhai fonalat, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, majd felaprítjuk a zöldségeket meg a húst is.
3. A mártáshoz a tojásokat keményre főzzük. Meghámozzuk, szitán átpasszírozzuk. Finomra vágjuk a kapribogyót, az ecetes uborkát és a petrezselymet. Jól kikeverjük az ecetet az olajjal meg a mustárral. Hozzáadjuk a kapribogyót, az uborkát, a petrezselymet és a tojást. Sóval, borssal ízesítjük.
4. A sütőt 240 °C-ra előmelegítjük. A leveles tésztát vékonyan kinyújtjuk, tíz kis darabot vágunk ki belőle (egyben is hagyhatjuk). A húsdarabokat és a zöldséget tíz kisebb (egy nagyobb) tűzálló formába rétegezzük, lezárjuk a leveles tésztával. Megkenjük a tojássárgájával és a sütőben addig sütjük, amíg a tészta feljön, és aranysárga szint kap. Azonnal tálaljuk, a mártást külön tálkában adjuk hozzá.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|