Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt
2 dl tej
1 csomag sütőpor
6 evőkanál olaj
A krémhez:
1 fagyasztott narancs
15 dkg cukor
1,5 dl víz
2 púpos evőkanál baracklekvár
Tetejére:
15 dkg csokoládé
0,5 dl tejszín
Egy narancsot lefagyasztok. A tésztához a tojásokat a cukorral nagyon habosra verem. A liszthez keverem a sütőport, majd az olajjal és a tejjel együtt a tojásos masszához adom. Egy 30X40 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek, beleöntöm a masszát, és előmelegített 180 °C-os sütőben megsütöm.
Ha a tészta kihűlt, függőlegesen kettévágom, 2/3-1/3 arányban. A kisebb felét egy keverőedénybe morzsolom. (Én azt szerettem volna, hogy a krém magasabb legyen, ezért feleztem a tésztát. Így néhány kockával kevesebb lett, de a krém vastagabb a tésztánál.)
A másfél dl vizet a 15 dkg cukorral és a lekvárral felforralom és hagyom kihűlni. A fagyott narancsot héjastól finomra reszelem, és a sziruppal együtt a morzsolt tésztára öntöm. Összekeverem, és a maradék tésztára kenem.
A tetejére való csokoládét a tejszínnel együtt a mikróban megolvasztom, miközben többször megkeverem. Először fél percig, majd újabb fél percig. Inkább többször tegyük vissza, mint túlmelegítsük! A csokit a krém tetejére kenem.
Megjegyzés: a receptet már régóta őrzöm, egy külföldi blogban találtam. Izgatott ez a fagyasztott narancs. Kíváncsi voltam, hogy ha héjastól belekerül a krémbe, nem lesz-e keserű, de kár volt aggódnom, mert nagyon finom narancs ízű lett, és nem keserű. Kicsit a puncstortára emlékeztet. Biztos, hogy nem utoljára készült, sőt a tésztája olyan finom, puha, hogy akár tortaalapnak is lehetne használni. Nagyon-nagyon finom.Alíz konyhájából.Köszönöm neki.
Az én verzióm,3 db narancsot puhára főzök,majd összeturmixolom.Ezután már lehet belőle finom sütit sütni,amihez vajat,lisztet,cukrot, sütőport,vaníliát,tojást teszünk,és némi őrölt mandulát. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|