Szlovák eredetű krémes sütemény
PISKÓTA:
6 tojás sárgája
15 ek. hideg víz
450 g cukor
300 g liszt
1 zacskó sütőpor
150 g darált dió
6 tojásfehérje
KRÉM:
600 ml tej
6 púpos evőkanál liszt
2 tojás
van.cukor
300 g porcukor
300 g vaj
rum
citromhéj
MÁZ:
3 ek. kakaó
1 ek. porcukor
100-150 g vaj
Elkészítése: a tojás sárgáját felverjük habosra a cukorral és a vízzel, hozzákeverjük a lisztet a sütőporral és a diót, majd óvatosan hozzáelegyítjük a kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 C˚-on készre sütjük.
Ez alatt az idő alatt elkészítjük a krémet: a két tojáshoz keverjük a lisztet, miközben fokozatosan felöntjük a tejjel- csomómentesre keverjük. Vízgőzön állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
Habosra keverjük a vajat a porcukorral. Ízesítjük az adalékokkal ízlés szerint. Amint kihűlt a főzött krém, habosra keverjük a vajassal. Rákenjük a piskóta tetejére és a glazúr elkészítéséig a hűtőbe tesszük pihenni.
A mázhoz valót felmelegítjük, de nem főzzük!!! Óvatosan a krém tetejére kenjük.
A tepsi mérete nálam 40X25сm, ha kisebb tepsi akad csak a háztartásban- akkor magasabb lesz a sütink, de akár csökkenthető is az adag a felére vagy 1/3-ára...
Szlovákiában Kaposinak vagy Naunak is hívják.A recept Vicuskától való.Köszönet érte.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|