Hozzávalók.
125 g liszt
30 g cukor
kb. 80 ml tej
10 g élesztő
30 g puha vaj
1 csipet só
Máktöltelékhez:
250 g darált mák
750 ml tej
180 g cukor
1 cs vaníliás pudingpor
5 ek búzadara
3 ek házi vaníliás cukor
125 g vaj
1 bio citrom héja és leve
Krémhez:
250 ml tej
60 g vaj
30 g vaníliás pudingpor
2 ek cukor
2 tojás
Elkészítése:
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt úgy, hogy az összes cukrot az élesztőhöz adjuk, hozzáöntjük kb. felét a megmelegített tejnek, némi lisztet is belekeverünk, elkeverjük, és hagyjuk, míg szépen feljön. Ezután összedolgozzuk a többi tészta hozzávalóval. Viszonylag lágy tésztát kapunk, duplájára kelesztjük, kb egy óra alatt.
Ezalatt elkészítjük a mákkrémet.
Egy nagyobb edényben kb 600 ml tejet felteszünk forrni a vajjal és a fele mennyiségű cukorral.
A vaniliás pudingporhoz hozzáadjuk a maradék cukrot, tejet, elkeverjük, majd ezt hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez. Folyamatosan keverve beletesszük a búzadarát, és levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a darált mákot. Tovább ízesítjük a citrom lereszelt héjával, és kinyomott levével. Időnként keverjük meg, hogy valamelyest kihűljön.
Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk kb 1/2 cm vastagra, és sütőpapírral bélelt magasfalú tepsibe fektetjük. A papírt az oldalakon akár hagyjuk is meg, mert megmagasodik sülés közben a süti.
A máktölteléket rásimítjuk a tésztára.
Végül elkészítjük a vaníliahabot. A tejből, vajból, cukorból, és a vaniliás pudingporból az előzőhöz hasonló módon pudingot készítünk.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|