Őztokány mandulás burgonyafánkkal
Hozzávalók: (10 főre)
3kg kicsontozott őzhús (lapocka, comb)
25dkg kolozsvári szalonna,
5dkg házi sertészsír,
1 kg vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
50 dkg erdőszéli csiperkegomba,
2dl száraz vörösbor,
3db babérlevél,
3ág kakukkfű,
5szem borókabogyó,
5dkg keményítő,
só,
őrölt bors,
kiskanálnyi édesnemes pirospaprika,
1 evőkanál mustár,
Elkészítés: Az őzhúst lehártyázzuk, az inakat eltávolítjuk, majd a húst ceruza vastagságúra vágjuk (a húst rostjaira merőlegesen 4-6 cm hosszú csíkokra vágjuk).
A húst hideg vízben alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A kolozsvári szalonnát is ceruza vastagságúra vágjuk. Pici házi sertészsíron a szalonnát kisütjük, tepertőjét kiszedjük, félretesszük. A többi zsírt is a bográcsba szedjük, felolvasztjuk és az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára fonnyasztjuk.
Pár perc múlva beletesszük a babérlevelet, az összezúzott borókabogyót.
Együtt kis ideig tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk az őzhúst.
A húst fedő alatt főzzük, pároljuk. Ha a levét elfőtte vízzel pótoljuk.
Amikor már majdnem megpuhult a hús (háromnegyed puhaságú) hozzáadjuk az édesnemes paprikát. Ezután beletesszük a csíkokra vágott gombát a zúzott fokhagymát és a 3ág kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk. A keményítőt egy kis tálkában kevés tokánylével simára kikeverjük, és a készítményhez szűrjük. Borral ízesítjük és végül 1 evőkanál mustár hozzáadásával készre főzzük.
Amennyiben szükséges utóízesítjük.
Az őztokányt mandulás burgonyafánkkal kínáljuk.
Mandulás burgonyafánk.
Hozzávalók 10 adagra:
20 dkg szeletelt mandula
80 dkg liszt
1kg főtt burgonya
2 tojás
6dkg élesztő
1dl tej
1kiskanál cukor
só, őrölt bors, szerecsendió
szükség szerint kevés víz vagy liszt.
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és még forrón áttörjük. Az élesztőt kevéske tejben felfuttatjuk, majd az áttört burgonyával, tojással, liszttel, fűszerekkel bedagasztjuk, lefedve kb. egy óráig kelni hagyjuk.
Ezután a fánktésztát étolajba mártott kanállal kiszaggatjuk, gömb alakúra formázzuk majd mandulában megforgatjuk és forró, bő olajban pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|