Vodkában pácolt marha
• egy szelet marhahús (kb. 700 g, 2˝ cm
vastag), a fartő felső részéből vágva
A páchoz:
• 1 evőkanál tengeri só vagy ˝ evőkanál
asztali só
• 2 evőkanál szemes fekete bors, megtörve
• 3 evőkanál fi nomra vágott petrezselyem
• 2 evőkanál fi nomra vágott kakukkfű
• 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
• 80 ml vodka
• 60 ml (4 evőkanál) olívaolaj
A sütéshez:
• 2 evőkanál (30 ml) étolaj
• kb. 100 ml marhahúsalaplé
• 1˝ dkg vaj
Hozzávalók:
• Egy szelet marhahús (kb. 700 g, 2˝ cm vastag), a fartő felső részéből vágva
A páchoz:
• 1 evőkanál tengeri só vagy ˝ evőkanál asztali só
• 2 evőkanál szemes fekete bors, megtörve
• 3 evőkanál finomra vágott petrezselyem
• 2 evőkanál finomra vágott kakukkfű
• 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
• 80 ml vodka
• 60 ml (4 evőkanál) olívaolaj
A sütéshez:
• 2 evőkanál (30 ml) étolaj
• kb. 100 ml marhahúsalaplé
• 1˝ dkg vaj
Keverjük össze a pác alapanyagait egy nejlonzacskóban, és tegyük hozzá a marhaszeletet.
Masszírozzuk jól össze, hogy a húst egyenletesen borítsa a só, a bors és a fűszerek.
Hagyjuk a hűtőben pihenni úgy 2-3 napig. A hosszú pácolási idő nagyon jót tesz a húsnak,
ám ha végképp nem tudunk ennyi időt szánni rá, pácoljuk a húst szobahőmérsékleten jó 3 órán át.
Ha készen állunk a sütéshez, hagyjuk, hogy a hús – még mindig a pácban állva - szobahőmérsékletűre engedjen,
majd emeljük ki a zacskóból, a páclevet pedig tegyük félre.
Hevítsük fel az étolajat egy nagyobb serpenyőben, majd fektessük bele a hússzeletet, és nagy lángon,
hirtelen süssünk kérget mindkét oldalára, amíg színt kap. Majd csökkentsük a lángot, és egy fóliából eszkábált fedővel
takarjuk le a serpenyőt. Így süssük úgy 3˝ percig oldalanként (vagy tovább, ha nem véresen szeretjük a marhát),
majd emeljük ki a húst a serpenyőből, csomagoljuk 1 réteg alufóliába, és hagyjuk pihenni,
amíg elkészítjük a mártást.Én úgy szeretem, ha a marha egy jó Ľ órát pihen a fóliacsomagolásban.
Szűrjük át a páclevet egy mérőkancsóba, és engedjük fel marhahúsalaplével, hogy öszszesen 150 ml legyen.
Öntsük vissza a serpenyőbe, és folyamatosan kavarva-kapargatva oldjuk fel a leragadt darabokat a serpenyő aljáról.
Ha jónak látjuk, a pihenő húsból kiszivárgó levet is hozzáadhatjuk. Amikor a mártás sisteregni kezd, keverjük hozzá a vajat.
Átlósan vágjuk fel a húst nagyon vékony szeletekre, rendezzük el egy tányéron, és locsoljuk nyakon a mártással.
8 adag lesz belőle.
Megjegyzés: Szerintem ehhez a marhasülthöz legjobb köret az egyszerű főtt krumpli.
Hat főre én 1ľ kg krumplival számolnék, amit meghámozunk, nagyobb darabokra vágunk, és sós vízben puhára főzünk.
A főtt krumplit aztán megforgatjuk egy kevés vajban,és megszórjuk egy kis friss kaporral.
Természetesen az egyszerű csemege uborka is megteszi hozzá.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|