A fánkhoz
4 tojás (közepes méretű)
1 bögre + 2 ek finomra őrölt mandula (eredetileg mandulaliszt)
Ľ mk só
˝ tk szódabikarbóna
1 tk vaníliakivonat
2 ek cukor,
A datolyamázhoz
90 g aszalt datolya
1 szűk ek őrölt fahéj
1 mk őrölt szerecsendióvirág (elhagyható)
1 csipet só
6 ek kókuszzsír, felolvasztva
1 ek balzsamecet,( elhagyható)
3-4 ek kókusztej
3-4 ek meleg víz, szükség szerint a hígításhoz
Továbbá
8 tk sárgabaracklekvár
1. A sütőt előmelegítem alsó-felső állásban 150 °C-ra. Papírtörlővel kizsírozom a fánkformát.
2. Keverőtálba teszem a tojásokat és félig habosra keverem. Egy másik edénybe beleteszem a száraz anyagokat és jól összekeverem, majd hozzáadom a tojás. Egy sűrűnfolyó masszát kapunk. Robotgéppel át lehet még egyszer keverni.
3. Beletöltöm a fánksütőformába, de csak 2/3 részéig töltsük meg. Tűpróbáig sütöm, ez 15-18 perc. Ne süssük túl, mert gyorsabban kiszárad!
4. Kiveszem a sütőből, pár percet állni hagyom, aztán műanyag késsel kiszedegetem a fánkokat. Még melegen belemártogatom a mázba.
5. Közben a mázhoz a datolyát kisebb darabokra vágom és a hozzávalókkal krémesre aprítom. (Ha szárazabb a datolya, akkor mindenképpen áztassuk be előtte langyos vízbe, könnyebb lesz vele dolgozni. A datolyát aztán jól szűrjük le.) Annyi vizet és/vagy kókusztejet adjunk hozzá, hogy sűrű krémet kapjunk, ami megtapad a fánkokon.
6. A fánkok közepébe (ha van nekik alja, és nem lyukasak) baracklekvárt teszek.
8 közepesméretű fánk lesz belőle
Idegen forrásból.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|