Hozzávalók:
1 kg liszt,
60 dkg vaj,
4 dkg só,
3 dl tejszín,
6 db tojássárga.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból géppel sima tésztát dagasztunk,és 15-20 mm vastagra kinyújtjuk,méghozzá egyenletes vastagságra.Ezután beírdaljuk a kés tompábbik felével érdekes csíkozással.Lekenjük tojássárgával.Sütőlemezre tesszük a tésztát,és hűtőbe tesszük jó hidegre egy éjszakára.Másnap elővesszük,lekenjük mégegyszer tojással,és megszórjuk reszelt sajttal.Ha szeretjük a köményt,akkor abból is tegyünk az egyik felére.Ez a mennyiség két sütőlemezre való.Most már vagdaljuk fel éles késsel rombusz alakúra,vagy kicsi pogácsaszaggatóval köralakúra,vagy kockára,vagy félholdra.Ez csak azon múlik,mennyire engedjük szabadon a fantáziánkat. Sütőlemezre tesszük 1,5 cm távolságra egymástól.Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütjük 15-20 percig szép pirosra.Ebből a mennyiségből nagyon sok lessz,kb 2 kg.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|