20 szelethez:
A tésztához:
75 dkg sima liszt
25 dkg porcukor
35 dkg margarin
2 tojás
1 tasak sütőpor
2-3 ek. tejföl
2 ek. citromlé
1 citrom reszelt héja
csipet só
A töltelékhez:
a töltelékhez sütött vastagabb tésztalap
15 dkg margarin
5 dkg porcukor
2 ek. rumaroma
2 ek. holland kakaópor
5 ek. sárgabarackdzsem + 3 ek. a kenéshez
1 narancs reszelt héja,
1 dl gránátalma szirup,
2 ek. citromlé
4-5 ek.rumaroma.
A mázhoz:
5-6 ek. meggylé
15 dkg porcukor
2 ek. puncs ízű főzés nélküli pudingpor
1 kk. olaj
A tészta hozzávalóit tálba tesszük, jó alaposan összedolgozzuk, majd három részre osztjuk úgy, hogy két kisebb és egy nagyobb darab nyers tésztánk legyen. (Nekem a nyers tészta súlya 1,5 kg lett, így két 45 dkg-os és egy 60 dkg-os darabra osztottam a tésztát.)
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. Először a két kisebb darab tésztát nyújtjuk vékonyra, majd sütőpapírral fedett gáztepsin ~12-14 perc alatt egyenként kisütjük őket. Végül a vastagabbra nyújtott darabot is kisütjük. Ez a vastagabb tészta kerül majd a töltelékbe. A tészta akkor jó, ha világos marad és épp csak a széle kezd el picit pirosodni.
A vékonyabb lapokat még langyosan egyforma téglalap alakúra vágjuk -~22x30 cm-, majd megkenjük kevés dzsemmel, hogy gyorsan beszívják és majd szépen megpuhuljanak.
A töltelékhez a leeső kis tésztadarabokat és a vastagabb lapot kézzel elmorzsoljuk úgy, hogy maradjanak benne nagyobbacska darabok is. A morzsát tálba tesszük és a többi hozzávalóval együtt összekeverjük. Jól formálható, picit lágy masszát kell kapnunk, ami megtartja a formáját.
Az egyik vékony tésztalapot tálcára tesszük. Ráhalmozzuk a tölteléket, elegyengetjük, tömörítjük, majd rátesszük a másik vékony tésztalapot is lekváros felével lefelé.
A máz hozzávalóit szép simára keverjük, majd -ha már kihűlt a tészta- bevonjuk a sütemény tetejét. Egy napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a morzsa és a tésztalapok megpuhuljanak, majd éles késsel szeleteljük.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|