| 
	HozzávalókA kelt tésztához
 35 dkg liszt
 2 dkg élesztő
 1,25 dl langyos tej
 5 dkg vaj
 4 dkg cukor
 1/4 kk. só
 1 darab tojás
 A mák töltelékhez
 30 dkg darált mák
 1 dl tej
 2 ek. étkezési keményítő
 1 darab tojássárgája
 5 dkg vaj
 10 dkg cukor
 3 dkg aranymazsola
 1 citrom reszelt héja
 kevés rum (amibe áztatjuk a mazsolát)
 1 csomag vaníliás cukor
 Továbbá
 vaj a sütő kikenéséhez
 10 dkg baracklekvár /házi/
 10 dkg fondant
 mandulaforgács
 
 
 
 
 Előkészítés
 Sütőtepsit kikenjük vajjal.
 Elkészítés
 A hozzávalókból, kelt tésztát készítünk dagasztógéppel. Letakarva meleg helyen kelesztjük 1/2 órát, majd átgyúrjuk, újabb 1/2 órát kelni hagyjuk. A tejet a mákkal, keményítővel, cukorral, összekeverjük, és állni hagyjuk 10 percig. Azután feltesszük főzni 10 percre, és hagyjuk kihűlni. A reszelt citromhéjat, a rumban megáztatott mazsolát, és vaníliás cukrot később keverjük bele, és a vajjal kikeverjük utoljára, hogy sűrű masszát kapjunk. Nem baj, ha egy kicsit ragad, de ne folyjon. Hűtőbe tegyük be. A szépen megkelt tésztát kinyújtjuk egy 30 x 40 cm-es lapra. A tölteléket középre a tésztára kenjük, vízbe mártott kenőkéssel kb. 8 cm-es szélességben. A tésztaszéleket mindkét oldalon 2 cm-enként, rézsútosan bevágjuk, derelyevágóval. Ezután egymásra hajtogatjuk, mintha fonnánk, és duplára kelesztjük. 210 fokosra előmelegítjük a sütőt, és 180 fokon 30 percig sütjük. A sárgabaracklekvárt 2-3 ek. vízzel addig keverjük, míg folyékony nem lesz. Vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét, hagyjuk megszáradni. A fondantot elkészítjük, 3 ek. porcukrot kevés citromlével és rumaromával jól kikeverjük, és egyenletesen bevonjuk-megfényezzük vele a kalácsot. Megszórjuk mandulaforgáccsal, és hideg helyre tesszük szikkadni. Másnap szeleteljük fel.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
 |