Graham rudak.
2014.08.24. 17:48, KallaZsuzsanna56
	
	Hozzávalók 8 rúdhoz:
	*25 dkg liszt
	*15 dkg Graham liszt
	*1 kk só
	*1,5 dkg friss élesztő
	*2,5 dl tej
	*1 kk cukor
	*4 ek olaj
	*1 ek lenmag és 1 ek szezámmag a tetejére de lehet napraforgó,vagy tökmag,esetleg.
	
	Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
	A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat.
	Alaposan kidagasztjuk.
	Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
	A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk és egyenként golyókat formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy darab tésztát a tenyerünkbe fektetünk és elkezdjük a szélétől a közepébe nyomni a tésztát.
	
	A golyókat letakarva 10-15 percet kelesztjük.
	
	Majd egyenként vízcsepp alakúra, kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk.
	
	A vízcsepp kiszélesedő végétől elkezdjük szorosan feltekerni, úgy, hogy középen a hajtás vége alulra kerüljön.
	
	Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a rudakat egymástól kicsit távolabb.
	Letakarva kb. 35 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.
	Lespricceljük a rudakat vízzel, majd megszórjuk lenmaggal és szezámmaggal.
	180 fokon 20 percet sütjük hőlégkeveréssel (Alul-felülsütéssel 200 fok és 20 perc.).
	Rácson hagyjuk kihűlni.
	 
	
	 Szendvics buci
	Hozzávalók 8 kiflihez:
	
	1 közepes krumpli (kb. 15 dkg)
	50 dkg liszt
	2 kk só
	2,5 dkg friss élesztő
	2,5 dl tej
	1 tk cukor
	0,5 dl olaj
	2 ek tejföl
	1 kk szezámmag a tetejére
	
	A megtisztított és kockára vágott krumplit megfőzzük, leszűrjük és összetörjük.
	
	Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a cukorral meghintve hagyjuk felfutni.
	
	A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört krumplit, a sót, a felfutott élesztőt, az olajat, a tejfölt.
	
	Alaposan kidagasztjuk.
	
	Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
	
	A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk.
	
	Egyenként kb. 3-4 mm vastag téglalapformára nyújtjuk.
	
	Hosszában kettéhajtjuk.
	
	A tésztát a keskenyebb oldaláról kezdve feltekerjük.
	
	A hajtás szélét alulra fordítjuk.
	
	Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb.
	
	Előmelegítjük a sütőt, addig is kb. 25 percet kelnek a kiflik.
	
	A megkelt péksütiket lefújjuk vízzel és meghintjük szezámmaggal.
	
	180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
	
	Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.