Gesztenyetorta tejkaramell-csokoládészósszal.
2014.02.27. 21:52, KallaZsuzsanna56
	
	
	Gesztenyés muffin.
	
	Gesztenyetorta tejkaramell- és csokoládészósszal
	Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű (12 szeletes) formához:
	27,5 dkg vaj
	7 dkg porcukor
	2 egész tojás
	1 csipet só
	25 dkg liszt
	2,5 dkg darált mandula 
	22,5 dkg gesztenyepüré
	1 evőkanál rum
	2 tojássárgája
	6 dkg cukor
	1 db körte
	A tejkaramellszószhoz:
	4 evőkanál cukor
	1,5dl tejszín
	A csokoládészószhoz:
	2 evőkanál cukor
	12 dkg étcsokoládé
	1 dl víz
	1-2 teáskanál rum
	Elkészítés: 
	1. 12,5 dkg vajat felolvasztunk, hozzákeverünk 3,5 dkg átszitált porcukrot, 1 egész tojást, a lisztet, a mandulát és egy csipet sót, majd sima masszává dolgozzuk.
	2. Az elkészített tésztát befóliázzuk, és hűtőbe tesszük 20-30 percre.
	3. A tésztát a hűtőből kivéve kerek formára kinyújtjuk, és a tortaformát kibéleljük vele.
	4. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.
	5. A körtét meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és hat gerezdre vágjuk.
	6. 3,5 dkg porcukrot megkaramellizálunk, rárakjuk a körteszeleteket, és szép pirosra sütjük. Ha megsültek, letakarjuk, és félrehúzzuk.
	7. A gesztenyepürét simára keverjük 15 dkg olvasztott vajjal és 1 evőkanál rummal. 
	8. Két tojássárgáját és egy egész tojást kikeverünk 6 dkg cukorral, és gőz felett habosra verjük. A gesztenyemasszához keverjük a tojáshabot.
	9. A karamellizált körteszeleteket körben elhelyezzük az elősütött tésztán. A gesztenyemasszát ráöntjük, elsimítjuk, és 180 fokon készre sütjük 15-20 perc alatt.
	10. A karamellszószhoz 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, felöntjük a tejszínnel, és kellő sűrűségűre főzzük. A csokoládészószhoz a vizet és a kakaóport összekeverjük, beletörjük a csokoládét, és felmelegítjük. Ha felolvadt a csokoládé, hozzáadjuk a rumot ízlés szerint.
	11. A tortát langyosan felszeleteljük, és a szószokkal leöntve tálaljuk.
	Elkészítés:  70-80 perc
	Fogyasztható:  azonnal
	
	 
	Gesztenyés csokis muffin
	Hozzávalók:
	25 dkg gesztenyemassza
	10 dkg étcsoki darabka
	10 dkg vaj
	2 kávéskanál sárgabarack dzsem
	5 dkg cukor
	3 tojás
	5 dkg liszt
	1 teáskanál sütőpor
	A gesztenyét, az olvasztott vajat, a dzsemet, tojássárgáját, cukrot, étcsoki darabokat összekeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, óvatosan a masszába keverjük. Végül a liszt és sütőpor keverékével óvatosan összeforgatjuk. Kb. 30 perc sütés kell neki kivajazott muffinformában.