Márton napja 11-én.2013.11.09. 20:52, KallaZsuzsanna56
Libasült.
Libamell gránátalmamártással, édesköménypürével libahúsos elkészítése
Az édesköményt egy kisebb fazékban az olívaolajon puhára dinszteljük, majd kicsit hagyjuk hűlni, és szitán átpasszírozzuk.
Jobb íze lesz, ha engedjük, hogy kicsit odakapjon az edény alján, én legalábbis szeretem azt a sültes zöldségízt.
A libamell bőrét beirdaljuk, de a húst már ne vágjuk be, sózzuk borsozzuk.
Alacsony lángon, bőrével lefelé serpenyőben 20 percig pirítjuk, majd a húsos felén 3 perces sütéssel zárjuk le a folyamatot.
Közben a szószhoz vajat olvasztunk egy edényben, hozzáadjuk a bort, majd a felét elfőzzük.
Beledobjuk a kettévágott vaníliarudat és a szójaszószt, majd a gránátalma kivájt, puha részét.
Óvatosan forralva sűrítjük.
Libamell gránátalmamártással, édesköménypürével libahúsos tálalása
1 nagyobb libamell bőrével együtt
1 kisebb édeskömény
1 ek olívaolaj
50 g vaj
1 dl vörösbor
1 gránátalma
1 vaníliarúd
1 ek szójaszósz
só, bors
Közeleg Márton lúdja
Szent Márton napjához több népi babona is kapcsolódik. Az egyik ilyen hiedelem szerint, "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!". Hölgyek, kötényre fel, hiszen senki sem szeretne éhezni jövőre! A hagyományos libasültek helyett választhatsz gyorsan és könnyen elkészíthető specialitásokat is, ilyen például a ludaskása, melynek receptjét másik két libás finomsággal együtt most megosztjuk veled.
|