Egy kis magyarázat.
2013.11.05. 12:02, KallaZsuzsanna56
A kuglóf rövid története./ Más forrásból/
Eredetileg csak az élesztős válfaját hívták kuglófnak, ma már készíthető sütőporral is. A német Gugelhupf szóból ered jelentése, első része a latin kapucnit rejti magában, utalva talán formájára, a szó második fele pedig a Hefe, élesztő szórészt jelöli. Manapság már rengeteg recept megannyi díszítéssel és elkészítési móddal lelhető fel, szinte csak az eredeti, turbán alakú forma, ami állandó e sütemény esetében. Egy történet szerint a betlehemi királyok hazafelé menet Elzász területén a turbánjukhoz hasonló süteményt készítettek a helyieknek. Azóta a franciák is a magukénak vallják a kuglófkészítés eredetét. Azért a forma mellett a mazsola és a porcukor is állandó kelléke a legtöbb receptúrának.
Sárgarépás kuglóf:
Hozzávalók
25 dkg sárgarépa
1 db alma
1evőkanál citromlé
25 dkg margarin
15 dkg cukor
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
5 darab tojás
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg mogyoró
5 dkg dió
15 dkg puliszkaliszt
1 tasak Dr. Oetker Sütőpor
csipetnyi só
Előkészítés
A sárgarépát és az almát megpucoljuk, és a reszelő legkisebb fokán lereszeljük, majd meglocsoljuk a citrom lével. A mogyorót és diót serpenyőben pergeljük és ledaráljuk.
Elkészítés
A margarint megolvasztjuk, belekavarjuk a cukrot, sót, meg a fahéjat. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, az őrölt, pergelt mogyorót és diót, sütőport, étkezési keményítőt és a kukoricadarát. (Mi puliszkalisztnek hívjuk a kukoricadarát. ) Végül forgassuk hozzá a sárgarépás-almás keveréket.
Szilikonos kuglófformába készre sütjük.