Almás-sajtos
sertésborda
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet kicsontozott sertésborda (600 - 800 g)
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb ág rozmaring (10 cm)
4 közepes alma
só, bors
2 ek. finomliszt
2 ek. olaj
2 ek. vaj/margarin (30 g)
100 g ementáli sajt
A zelleres krumplipüréhez:
800 g krumpli
200 g zellergumó
4 dl tej
só
30 g vaj/margarin
szerecsendió
A
B
C
D
E
F
G
1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letekarva szeliden kiverjük. A fokhagymát meghámozzuk, a rozmaringágat leöblítjük. Az almákat megmossuk, magházukat kivájjuk (A), 1 cm vastagon felkarikázzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. A hússzeleteket mindkét oldalukon meghintjük sóval, borssal és kevéske liszttel. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a sertésbordákat, melléjük dobjuk a fokhagymát és a rozmaringot. Mindkét oldalukon pirosra sütjük (3-3 perc), aztán egyenesen egy csinos-lapos sütőedénybe sorakoztatjuk őket (B).
3. Kidobjuk a pecsenyeléből a fokhagymát és a rozmaringot, hozzáadjuk a vajat/margarint, és szép sorjában pirosra sütjük benne az almakarikákat (C) – nyersen sok lét eresztenek, és eláztatják az ételt. Mindegyik hússzelet tetejére 1-2 szépséges almakarikát fektetünk (D), a maradékot melléjük-köréjük rendezzük. A sajtot nagy lyukú reszelőn megreszeljük, és az almás hús tetejére szórjuk (E). Betesszük a sütőbe, és csak addig sütjük (10-12 perc), amíg a sajt aranysárgára nem pirul. Citromfűlevélkékkel díszítve, a sütőedényben, zelleres krumplipürével kínáljuk.
4. A zelleres krumplipüréhez (mielőtt a hús sütéséhez fognánk) alaposan megsikáljuk a zellert, majd a krumplival együtt meghámozzuk, megmossuk, és mindkettőt 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Felöntjük a hideg tejjel (F), ízlés szerint sózzuk, és fedő nélkül (erősen habzik, könnyen kifut a tej!), gyakran megkeverve 15-18 percig, vajpuhára főzzük – a leve teljesen elfő!
5. Miközben a hús a sütőben pirul, krumplinyomón áttörjük a zeller-krumpli keveréket, hogy a fás rostjok ne kerülnek a pürébe (G). Hozzáadjuk a vajat/margarint, ízlés szerint sót és frissen reszelt szerecsendiót, végül habosra keverjük, és mélyebb tálba szedjük. Tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel vagy zellerzöldjével.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|