Lencsefőzelék:
500 g zöld, vagy vörös lencse
50 g teavaj, sózatlan
2 evőkanál olíva olaj
2 gerezd fokhagyma, préselve
1 teáskanál római kömény, egész
4 dl aprított paradicsom (1 nagy konzerv)
1 dl koriander levél szárított (10 g)
0,5 dl tahini paszta, lásd lejjebb
2 evőkanál citromlé (1 közepes citrom kb)
só és bors
1 kicsi lilahagyma, vékony karikákra vágva
4 félkeményre főzött tojás
csipetnyi füstölt paprika, vagy
Sumach a tetejére szórva
Tahini:
100 g hántolt szezámmag
1 gerezd préselt/zúzott fokhagyma
1 csapott kávéskanál só
2-3 evőkanál olívaolaj
kb. 0,5 dl víz
frissen facsart citromlé
Ez egy arab ihletésű izgalmas főzelék.Kész tahini szósszal is készülhet.
-
Kávédarálóban őröld meg a szezámmagot, majd egy tálba öntve add hozzá a zúzott fokhagymát, az olíva olajat, a sót, a vizet, és botmixer segítségével krémes állagúra turmixold. Citromlével ízesítsd.
-
Főzd meg a lencsét, kb. 30 perc alatt, alacsony hőfokon megfől puhára. Kövesd az útmutatót a csomagoláson, mert kölönböző fajtájú lencsék, különböző idő alatt puhulnak meg. Szűrd le és tedd félre.
-
Egy lábasban olvassz vajat, és öntsd rá az olíva olajat. Süsd a fokhagymát és a római köményt egy percig, közepes hőfokon.
-
Öntsd bele az aprított paradicsomot, (konzerv is jó), és a szárított koriander levelet, majd a lencsét. Keverve főzd egy percig.
-
Öntsd hozzá a tahinit, a citromlevet, a sót, és az őrölt feketeborsot. Főzd finoman, néha megkeverve öt percig.
-
Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá vizet.
-
Tálald forrón, tedd rá a hagyma karikákat, szórd meg szárított koriander levéllel. A főtt tojást helyezd mellé a tányérra és öntözd meg egy pár csepp szezámolajjal és egy csipetnyi füstölt fűszerpaprikával, vagy Sumach fűszerrel. Fogyaszd kenyérrel, ha eredeti élményre vágysz, akkor pita kenyérrel.
Jó étvágyat! Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|