Lemon curddal töltött tartelette
Hozzávalók: (2 db 12 cm átmérőjű formához)
a tésztához:
12,5 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája
1 citrom leve és lereszelt héja
a töltelékhez:
30 dkg lemon curd
a díszítéshez:
1,5 dl tejszín
1 marék brontei pisztácia (ha nincs, akkor bármilyen pisztácia)
Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulattal összegyúrjuk szép egynemű tésztává és folpackba csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk és a forma nagyságának megfelelően körbevágjuk, plusz ráhagyunk annyit, hogy az oldalára is fel tudjuk húzni a tésztát. A formát kivajazzuk, kilisztezzük, a tésztával kibéleljük, az alját villával megszurkáljuk. Egy sütőpapírból akkora kerek formát vágunk ki, mint a sütőforma és rátesszük a tésztára. Száraz babot teszünk a sütőpapírra, amely kicsit lenyomja a tésztát, hogy ne tudjon felpúposodni. Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütjük, majd levesszük róla a babot a papírral együtt és visszatesszük még legalább 5 percre, majd kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
Közben a tejszínt keményre felverjük, a pisztáciát durvára vágjuk.
A lemon curddal megtöltjük a tésztát, tetejét a tejszínnel kidíszítjük és a durvára vágott pisztáciával megszórjuk.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|