Hozzávalók:
14 dkg tej
12,5 dkg tejszín
1 kisebb tojás
6 dkg cukor
1 ek. burgonyapehely
csipet aszkorbinsav
csipet só
30 dkg finom liszt
15 dkg BL 80 liszt
2 dkg élesztő
Szokásos módon a gépre bíztam a dagasztást, majd kelesztőtálban kelesztettem 45 -50 percig.
A tölteléket csak ekkor készítettem el, mivel sütőpor is van benne, nem akartam, hogy hamarabb beinduljon.
Töltelék:
15 dkg darált mák
15 dkg finom liszt
15 dkg porcukor
8 dkg olv. vaj
1 dl tej
0,5 dl friss narancslé (vagy tej)
1 narancs (citrom) reszelt héja
2 tk. sütőpor
csipet fahéj
A hozzávalókat összekevertem egy tálban.
A megkelt tésztát kiborítottam, majd 16 egyforma darabba osztottam. Én szeretem, ha tényleg egyformák, ezért pontosan megmértem őket. A tésztákat kis gombócokká igazítottam.
Egyesével kör alakúra húzkodtam őket, kb. 2-3 mm vastagra, majd a közepükre tettem egy-egy kanál tölteléket.
A töltelék felett óvatosan összehúztam, majd össze is csíptem a tésztát, igyekeztem jól lezárni.
A nagy méretű doboz formát kibéleltem sütőpapírral, majd az aljába tettem 8 gombócot egymástól kicsit elcsúsztatva.
A második sor gombóc jött a tetejére, úgy, hogy ne pont az alatta lévőre kerüljön, hanem az alatta lévő kettő közepére. Egy vastagabb ruhával letakarva kelt egy órán keresztül. Ezután lekentem tojással, majd megszórtam egész mákszemekkel.
170-180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 40 percig. 10-15 perc után a tetejét egy alufólia darabbal leborítottam, különben a villanysütőben nagyon megég. Rácsra téve hagytam kihülni.
Nagyon mutatós volt, minden szeletnél máshol bukkant fel a máktöltelék.
Limara recept. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|