Áfonyás-barackos Panettone.
2014.02.05. 10:58, KallaZsuzsanna56
Recept
Panettone
125 ml tej
25 g friss élesztő
100 g cukor
450 g liszt
1 db tojás
2 db tojássárgája
2 kávéskanál vanília kivonat
1 citromból nyert citromhéj
1 narancsból nyert narancshéj
100 g vaj
100 g étcsokoládé (apróra daraboltva)
80 g aszalt gyümölcsök (én áfonyát és barackot használtam)
0.5 teáskanál só
Díszítés
1 db tojásfehérje
100 g porcukor
0.5 citromból nyert citromlé (ízlés szerint)
5 dkg mandula
5 dkg kesudió
Elkészítése.
Áztassuk forró vízbe a szárított gyümölcsöket egy fél órára, majd szárítsuk meg őket papírtörlővel. Közben az élesztőt futtassuk fel a langyos tej és egy kis cukor társaságában.
Tegyük a lisztet, a cukrot, a sót egy nagy tálba, keverjük össze, majd képezzünk mélyedést a közepén, tegyük bele a tojást és az egyik sárgáját, a vajat és az élesztős mixet. Géppel vagy kézzel keverjünk sima, egy kissé ragadós tésztát belőle. Ha nagyon ragadna, akkor adjunk még hozzá lisztet.
Gyúrjuk bele a gyümölcsöket, a citrom és a narancs héját, majd lisztezett munkafelületen gyúrjuk még egy három percig. Formázzunk gombócot belőle, tegyük vissza az edénybe, fedjük be folpackkal, és meleg helyen pihentessük egy másfél-két óráig, míg kétszeresére nem dagad.
Helyezzük a gombócot ismét lisztezett felületre, gyúrjuk egy percig, majd adjuk hozzá a csokoládét. Formázzunk ismét gombócot belőle, és helyezzük olajozott formába. Ha tehetjük, akkor igazi papír panettone formát használjunk, akkor természetesen olajozni sem kell. (Én egy 20 centiméter széles, magas lábost használtam, forma híján.) Ismét hagyjuk pihenni, míg kétszeresére nem dagad.
A megmaradt tojássárgát keverjük ki egy pici tejjel, és kenjük meg vele a panettone tetejét. Ezután vágjuk be keresztben, majd hagyjuk még pihenni egy 15 percet. Közben kezdjük el előmelegíteni a sütőt.
A panettonét tegyük a sütő alsó vagy a középső rácsára, és 30-40 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje jól átsült-e. Ha igen, akkor vegyük ki, és hagyjuk pihenni egy 5 percet, majd szedjük ki a formából, és hagyjuk hűlni.
Díszítés
A tojásfehérjéből, a cukorból és a fél citrom levéből készítsünk cukormázat.
Törjük meg a mandulát és a kesudiót, öntözzük meg a cukormázzal a sütemény tetejét, és szórjuk rá a megtört darabokat.
Az én Panettoném másképpen készült,de ezt a receptet is érdemes kipróbálni.Nagyon finom.