Hozzávalók 4 személy részére:
1 kisebb vöröshagyma
15 dkg sárgarépa
2 teáskanál paradicsompüré
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis darabka gyömbér
1 kávéskanál őrölt koriander
1 teáskanál füstöltpaprika por (vagy sima pirospaprika)
1 mokkáskanál római kömény
15 dkg vöröslencse
8-10 dl zöldségalaplé
10 dkg szárazkolbász
10 dkg fekete belugalencse
5-6 evőkanál balzsamecet
Először is fogjátok a vöröshagymát és kevés olajon kezdjétek el párolni. A répát pucoljátok meg, vágjátok karikára és dobjátok a hagyma mellé. Ami mindenképp kell bele, az egy kis sűrített paradicsom: ezt pirítsátok meg a lábasban. Pár szelet gyömbér és 2-3 durvára vágott fokhagyma: szintén jöhet a többi hozzávalóhoz! Jön a fűszerezés: római kömény, füstölt paprika és őrölt koriander. Adjátok hozzá a vöröslencsét, hevítsétek fel és öntsétek nyakon a zöldségalaplével. Sózzátok, borsozzátok és az egészet főzzétek kb. 15 percig . Jöhet a pürésítés, amíg szép krémes és narancssárga nem lesz az egész.
Egy kolbászból vágjatok minél vékonyabb szeleteket és forró serpenyőben pirítsátok őket ropogósra.
Most pedig jön egy kis gourmet-trükk: főzzétek ki a fekete belugalencsét (nem kell teljesen puhára, akkor jó, ha harapható állagú marad!), szűrjétek le, dobjátok rá a kolbász megmaradt zsírjára és a balzsamecettel forraljátok össze 1-2 perc alatt.
Jöhet a tálalás: krémleves, rászórva a ropogós kolbász-chipsz és rákanalazva egy kevés balzsamecetes lencse.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|