A salátákra a gránátalma öntet.Szirup nar eksisi.
2015.11.08. 13:59, KallaZsuzsanna56
	
	Gránátalma parfé
	
	Ha egy 2 dl tejszínből egy adag habfixálóval és egy vaníliás cukorral kemény habot verek, és elkeverem benne ezt a pohárnyi gránátalmalével, és néhány félretett szemet is belerakok – akkor mehet a fagyasztóba a gránátalma PARFÉ: - Nagyon finom!!!
	
	Egy híres szósz a „nar eksisi” azaz a gránátalma szirup.
	
	A Nagykörúton bukkantam egy török delikatesz boltra, ott vetem először gránátalma szirupot.
	
	A törököknél gránátalma levéből főzik nagy kondérokban a szirupot, kevés cukorral, és van, aki szerint citromlével, másutt balzsamecettel keverve sűrítik egy lassan folyó szirupfélévé.
	
	Meglehetősen savanyú – egy kést mártott a kis üvegcsébe, s ami az élén maradt, arra mondta az árus: Ennyi elég egy tál ételbe.
	
	Húst is pácoltam már benne, de úgy tudom, az arab konyhákon is használják így.
	
	A frissen sült, grillezett húsra kenve pikáns ízt ad neki! finom így!
	
	
	
	A salátákra a gránátalma öntet:
	
	Egy kanálka a szószból, 1-2 ek olaj, 4-5 gerezd szétnyomott fokhagyma, apróra vágott petrezselyemzöld összekeverve – és ez a török saláta, ha van ruccola, uborka, paradicsom – összevágva, ráöntve kész is.
	
	Ugyanez a fenti öntet jó sült halak mellé is.
	
	Összegezve:
	
	Nagyon finom, és a gránátalma nagyon egészséges, még nem agyongénkezelt kultúrnövény. Ajándék a természettől nekünk.
	
	Tele van értékes anyaggal: a rostokon és vitaminokon (bőséges C-vitaminon) túl van benne kálium, foszfor, szabadgyök-megkötő flavonoidok, bőrtápláló, antioxidáns polifenol.