Tejszínes rókagombamártás.Cézársaláta rókagombával.
2015.06.10. 18:53, KallaZsuzsanna56
	
	
	
	Tejszínes rókagombamártás
	
	Hozzávalók:
	50 dkg friss rókagomba
	1 evőkanál olíva olaj
	2 dkg vaj
	1 nagy csokor aprított petrezselyemzöld
	2-3 ágacska friss rozmaring levelei
	4-5 ágacska friss kakukkfű levelei
	1 babérlevél
	1 csokor újhagyma
	1 dundi gerezd fokhagyma
	3 dl tejszín
	só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
	
	Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, ha szükséges, félbevágjuk. A zöldfűszereket finomra aprítjuk. A hagymát és a fokhagymát egészen apróra kockázzuk.
	Az olajat és a vajat egy méretesebb serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymákat, a babérlevelet, üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a rókagombát. Sózzuk, borsozzuk, a gombák nagyságától függően 6-8 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, kissé beforraljuk, majd a zöldfűszerekkel megszórjuk.
	
	Ha vad-, illetve sertés- vagy marhahússal sütjük együtt, esetleg ragut, pörköltet készítünk belőle, a vörösbort és a borókabogyót sem érdemes kihagyni az ételekből.
	
	Ceasar saláta rókagombával
	
	Hozzávalók:
	25 dkg aprószemű rókagomba
	4-5 szelet toast kenyér
	1 fej jégsaláta
	4-5 kanál majonéz
	1 citrom frissen préselt leve
	2+2 evőkanál olívaolaj
	1 teáskanál őrölt rozmaring
	ízlés szerint: só és frissen őrölt bors
	
	Elkészítés: A gombát megtisztítjuk.
	A toast kenyeret 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felmelegítünk 2 evőkanál olajat, beledobjuk a kenyérkockákat, és 1-2 perc alatt megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, majd belekanalazzuk a maradék olajat. Rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal fűszerezzük. 4-5 perc alatt megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből.
	A majonézt a citromlével elkeverjük, kevés sóval, borssal fűszerezzük.
	Egy méretes salátástálba tépkedjük a salátaleveleket, ráhalmozzuk a pirított gombát és a kenyérkockákat, a majonézzel meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk.