Grillezett fűszeres padlizsán, KOvászos káposzta.2016.09.22. 09:47, KallaZsuzsanna56
Grillezett fűszeres padlizsán
- Kimérünk egy mélyebb tálba 6 evőkanál olajat, és 3 evőkanál citromlevet. Felaprítunk 1-1 csokor friss petrezselymet, bazsalikomot és citromfüvet. Hozzáadunk 4 gerezd zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük a citromlével és az olajjal valamennyi fűszert. Levágjuk a végét 2 közepes padlizsánnak, törzsüket hosszában félbehasítjuk. A vágási felületüket bőven megkenjük a fűszeres olajjal, és egyenként becsomagoljuk alufóliába, majd 2 óra hosszára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól átjárják a tojásgyümölcsöt. Sütéskor a vágott felületükkel lefelé fordítva forró flekkensütő lapra fektetjük. 6-7 perig sütjük, majd megfordítjuk, megfordítjuk és a másik oldalukat 8 percig tovább sütjük. Ezután a padlizsánokat a fóliából kifordítjuk és a vágott felükkel lefelé még 2 percre sütőlapra tesszük. Nemcsak előételnek vált be, hanem báránysült mellé is kiváló köret. Pompásan behűtött 12°C badacsonyi kéknyelű volna hozzáillő, különösen, ha a bárány köreteként tálaljuk a török paradicsomot.
Hozzávalók:
-
kb. 3 kg-os káposzta
-
2 L víz
-
3 evőkanál só
-
4-6 gerezd fokhagyma
-
pár szem bors
-
2-5 db csilipaprika (szárított is jó)
-
3 db babérlevél
-
2-3 db száraz kenyérszelet
A vizet felforraltam a sóval és kihűtöttem. A káposztát leszeltem, gyalultam.
Egy 5 L-s tisztított, fertőtlenített üvegbe beletettem a káposztát, közé a fűszereket, majd a tetejét lefedtem a kenyérszeletekkel és ezen keresztül rátöltöttem a sós-vizet.
Az üveg tetejére lefordított tányért helyeztem, alá pedig egy peremes tálat és 5-6 napig szobahőmérsékleten érleltem.
Nem mozgattam közben, óvatosan ízlelhettem hogy elég savanyú-e.
Ha elég savanyúnak érezzük, óvatosan kivehető a kenyérdarabkák és leszűrhető a káposzta. Hideg helyen, üvegben tárolható.
A káposztalevet se öntsük ki, mivel tele van vitaminokkal, és egészséges. A káposztát, mint a savanyú káposztát ugyan úgy felhasználható. Kolozsvári káposzta, paradicsomos káposzta, szendvicsekhez, stb....,
|