Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
100 g póréhagyma vagy újhagyma
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
500 g burgonya
4-5 szál friss majoránna
2 ek. olaj
1,2 liter füstöltlé (kockából)
150 g főtt, füstölt sonka
2 dl+4 kk. tejföl
só, bors
szerecsendió
1. A pórét vagy újhagymát, a hagymát, a fokhagymát és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk. A pórét/újhagymát karikákra, a hagymát finomra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. A majoránnát leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, néhány bóbita kivételével felaprózzuk.
2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a pórét/újhagymát, a hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a burgonyát, a majoránnát, 1-2 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán felöntjük a füstölt lével, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (25-30 perc).
3. A sonkát 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A leveshez adunk 2 dl tejfölt, botmixerrel az egészet sima krémmé zúzzuk, sóval, őrölt borssal és frissen reszelt szerecsedióval ízesítjük (ha túl sűrű, egy kevés vizet vagy tejet adunk hozzá), és még egyszer felforraljuk.
4. Tálaláskor erőleveses-csészékbe szedjük, tetejüket 1-1 kk. levesbe kevert-cirmosított tejföllel, a sonkakockákkal és a félretett majoránnabóbitákkal díszítjük. Reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– Sonka helyett gazdagíthatjuk 100 g érett, apróra felkockázott-eltördelt márványsajttal vagy pirított zsemlekockákkal is.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|