Tésztához:
25 dkg liszt
1/2 csomag instant élesztő,
1 dl tej
1 ek. cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 egész tojás
4 dkg margarin
csipet só.
Töltelékhez:
15 dkg friss kékáfonya,
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 ek. cukor,1 csomag vaníliás pudingpor,1 ek citromlé,
Tetejére:
1 darab tojássárgája
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a élesztőt, cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk géppel.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk, szaknyelven slájfoljuk,balról jobbra lenyomva a tenyerünket az asztallapjára.
Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az áfonyát megmossuk,és kissé lecsepegtetjük, és a cukorral megpároljuk kevés citrommal meglocsolva. A pudingot a cukorral az előírásnak megfelelően 4 dl tejjel sűrűre főzzük,majd ha kihűlt az áfonyával összekeverjük,és kihűtjük a hűtőben.
Az egyik cipót 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 30*16 cm.
A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek. áfonyás pudingot de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.
A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét.
Egy éles késsel kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek minimum 6 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt és nem kerül alulra a csíkok vége.Megkenhetjük tojásfehérjével,mert akkor jobban tapad.
A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.
A kalács két végét összedugjuk.Kicsit becsípjük,nehogy szétnyíljon.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni.
Lekenjük 1 tojássárgágával.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
2 db kalácska lesz belőle.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|