60 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
22 dkg vaj
5 tojássárgája
2 dl langyos tej
20 dkg cukor
8 dkg reszelt narancshéj
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg nagy szemű fehér mazsolaszőlő
2 csipet só
kandírozott gyümölcsök ízlés szerint
5 dkg pisztácia
5 dkg héjas mandula
1 dl rumaroma
A szóráshoz:
porcukor
A tetejére:
mandulapehely
Elkészítés módja:
Először 2 dl langyos vízben elkeverek 10 dkg lisztet, és felmelegítem kb. 65 fokra. Lehűtöm, majd az élesztőt a tejjel, és cukorral hozzákeverem, és így kelesztem 15 percig. A többi lisztet a tojásokkal, a cukorral, a citrushéjakkal, és a kovásszal, sóval a robotgép táljába teszem, és bedagasztom, majd a vajat megolvasztva hozzáadagolom. 1 órát meleg helyen kelesztem. Amíg a tészta kel, addig a mazsolát megmosom, és a rumba megáztatom. A mandulát, és pisztáciát késsel apróra vagdalom. A kandírozott narancsot, és citromot, apró kockára vágom. A tésztát lisztes deszkán kicsit kinyújtom, majd a rumból kivett mazsolát összekeverem a többi hozzávalókkal, és a tésztába dolgozom addig, míg szép sima lesz, és nem ragad. Egy tortaformát aminek az alja kivehető, magasan körbe bélelek zsírpapírral, hogy a tészta keléskor ki ne folyjon a formából. Sajnos nálunk nincsen ehhez való forma. Olaszországban sok helyen erre alkalmas cserépedényben sütik a panettonét, vagy magas formákban. A tésztát a bélelt formába teszem, keresztbe bevágom, majd lekenem tejjel, és megszórom mandulapehellyel. 50 fokos sütőben triplájára kelesztem. Előmelegített sütőben 150-160 fokon alsó felső sütéssel 50 percig sütöm. A formában hagyom kihűlni. Porcukorral megszórom, kiemelem a formából, és mint a tortát úgy szeletelem fel. 2 hétig is eláll hűvös helyen letakarva.Az eredeti recept szerint próbáltam elkészíteni, mindenkinek nagyon ízlett.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|