Vargányás gnocchi.Almás-szilvás zabpite2016.12.09. 11:28, KallaZsuzsanna56 
	
	 
	Illatos, fűszeres, kiadós és annyira olasz. 
	Hozzávalók 
	25 dkg vargánya megmosva, nem túl kis darabokra vágva 
	3 ek olívaolaj 
	egy szűk marék friss bazsalikom 
	25 dkg vargánya megmosva, nem túl kis darabokra vágva 
	3 ek olívaolaj 
	egy szűk marék friss bazsalikom 
	színes bors 
	3 dl tejszín 
	0,2 dl fehérbor 
	1 nagy gerezd fokhagyma 
	3-5 dkg reszelt parmezán 
	50 dkg gnocchi 
	Elkészítés 
	 
	A fokhagymát finomra vágjuk, és az olívaolajon megfuttatjuk. A forró olajba beledobjuk a gombaszeleteket, nagy lángon 3-4 percig sütjük őket. Megsózzuk, megborsozzuk a gombát, ráöntjük a bort, és szintén nagy lángon hagyjuk, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon. Ekkor kerül a serpenyőbe a tejszín és a tekintélyes mennyiségű bors. Beforraljuk a mártást, belereszelünk néhány deka parmezánt, beletépkedjük a bazsalikomot. A gnocchit forró vízben megfőzzük, majd a gombás szósszal tálaljuk
	
	 
	A pite igazi jolly joker recept, hiszen mindig szezonja van. Télen sem kell hanyagolnunk: almával, körtével, szilvával, olajos magvakkal vagy akár gesztenyével is nagyon finom. 
	 
	A pite igazi jolly joker recept, hiszen mindig szezonja van. Készíthetjük kora tavasszal eperből és rebarbarából, nyáron az épp aktuálisan érő gyümölcsök bármelyikéből, és télen sem kell hanyagolnunk: almával, körtével, szilvával, olajos magvakkal vagy akár gesztenyével is nagyon finom. 
	 
	Ebben a verzióban az alap linzertészta helyett zabos változatot készítettem, a zab a pite töltelékében szintén visszaköszön. 
	 
	 
	Hozzávalók 
	egy kb. 24 cm átmérőjű piteformához 
	A tésztához: 
	15 dkg liszt 
	5 dkg zabpehely megőrölve 
	7 dkg vaj + a forma kikenéséhez 
	2 dkg cukor 
	1 csipet só 
	1 db tojás 
	1 evőkanál tejföl 
	A töltelékhez: 
	4 nagyobb alma (kb. 80 dkg) 
	A tésztához: 
	15 dkg liszt 
	5 dkg zabpehely megőrölve 
	7 dkg vaj + a forma kikenéséhez 
	2 dkg cukor 
	1 csipet só 
	1 db tojás 
	1 evőkanál tejföl 
	A töltelékhez: 
	4 nagyobb alma (kb. 80 dkg) 
	50 dkg szilva 
	fél citrom kifacsart leve 
	1 teáskanál őrölt fahéj 
	1 zacskó vaníliás cukor 
	5 evőkanál zabpehely finomra őrölve 
	A tálaláshoz: 
	kevés porcukor és zabpehely 
	Elkészítés 
	 
	1. A tésztához a lisztet és az őrölt zabpelyhet összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az elhabart tojást és a tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. 
	 
	2. Közben a töltelékhez a meghámozott almát felkockázzuk, a szilvákat kimagozzuk, majd szintén kockákra vágjuk. Lábasba tesszük a citromlével, a fahéjjal és a vaníliás cukorral együtt, kevergetve puhára pároljuk, majd levesszük a tűzről, és kihűtjük.
	3. A lehűlt tésztát lisztezett felületen 1,5 mm vékonyra nyújtjuk (ha kissé ragacsos, előtte kevés liszttel átgyúrjuk), és kibélelünk vele egy kivajazott piteformát. Villával megszurkáljuk az alját. 
	 
	4. Az 5 evőkanál zabpehelyből egy kevéssel megszórjuk a tésztát, a többit elkeverjük a töltelékben. A tölteléket a tésztára halmozzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. 
	 
	5. A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral és zabpehellyel meghintve tálaljuk. 
 
	         
		 
	        
	       
 
		
 |