Dán csokitorta.Francia krémestorta.
2016.05.24. 14:10, KallaZsuzsanna56
	
	Hozzávalók
	8 adag
	150 g vaj
	1 db vaníliarúd kikapart belseje
	4 db tojás
	120 g 50%-os étcsokoládé
	100 g mandula
	150 g cukor
	75 g liszt
	Ganache-hoz:
	350 g 50%-os étcsokoládé
	350 ml 30%-os állati tejszín
	
	Elkészítés
	
	A vajat habosítsuk ki a vaníliával, és egyenként óvatosan keverjük bele a tojássárgákat.
	Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl sokáig, mert attól omlós lesz a piskóta.
	Keverjük hozzá a pörkölt (és kihűlt) mandulát, de tegyünk félre egy keveset a díszítésre, kb. 20 g-ot.
	Olvasszuk meg a csokoládét, (vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró), és tegyük félre.
	A tojásfehérjéből és a cukorból verjünk nem túl kemény habot.
	Ha a habot felvertük, csak akkor keverjük össze az olvasztott csokoládét és a kihabosított vajat habverővel gyors mozdulatokkal, apránként adagolva a vajat a csokoládéba.
	Ha simára kevertük, óvatosan keverjük el benne a felvert tojásfehérjét, majd forgassuk bele az átszitált lisztet.
	Oszlassuk el a sütőkarikában, és húzzuk fel a karika oldalára.
	Előmelegített 160°C-os sütőben 65-70 percig süssük.
	Ha kisült, a tetejét cukrozzuk meg, és fordítsuk át egy sütőpapírra.
	Amint kihűlt, kenjük át forró sárgabaracklekvárral, és kissé hagyjuk lebőrösödni.
	Végül húzzuk át ganache-sal, és szórjuk meg a tetejét a félretett mandulával.
	
	Ganache elkészítése:
	Az étcsokoládét tegyük egy vékony magas falu edénybe, amibe éppen belefér a botmixer.
	A tejszínt forraljuk fel, majd öntsük rá a csokoládéra.
	Hagyjuk kb. két percig, hogy olvadjon a csoki, majd botmixerrel keverjük simára.
	Vigyázzunk, hogy minél kevesebb légbuborékot juttassunk a ganache-ba, mert az csúnya lesz a torta felületén.
	Ha langyosra hűlt, áthúzhatjuk vele a tortát.
	
	Hozzávalók
	6 adag
	Krém 2 db 18 cm átmérőjű tortakarikához:
	210 g tojásfehérje
	300 g cukor
	1 csipet só
	60 g liszt
	60 g tojássárgája
	100 g kukoricakeményítő
	1200 ml tej
	1 db vaníliarúd kikapart belseje
	1 csomag vajas tészta
	
	Elkészítés
	A tésztákat nyújtsuk ki kb. 2 mm vékonyra, és a krémes keretnél 2-3 cm-rel szélesebbre.
	Tegyük enyhén meglisztezett tepsikre, és szurkáljuk meg.
	A tésztákat egy óra pihentetés, után 200 °C-os előmelegített sütőben, 22-25 perc alatt süssük egyenletes aranybarnára.
	Kihűlés után a krémes kerettel szúrjuk ki a megfelelő méretre.
	A krémes keretet tegyük az egyik kisült és méretre vágott vajastésztára, és tegyük félre.
	A 200 ml tejet, a tojássárgáját, a keményítőt és a lisztet keverjük el csomómentesen.
	A fennmaradt 1000 ml tejet forraljuk elő a vaníliával, majd tegyük félre.
	A tojásfehérjét a cukorral és a sóval verjük nem túl kemény habbá, és tegyük félre.
	Az előmelegített tejet forraljuk újra, vegyük ki belőle a vanília rudat, majd sűrítsük be a lisztes keverékkel.
	Folyamatos keverés közben addig főzzük, míg el nem kezd kissé fényesedni.
	Ekkor vegyük le a főzőlapról, és keverjünk el benne a felvert tojásfehérje 1/4 részét, és keverjük simára.
	Majd az összes tojásfehérjét tegyük hozzá és gyors, de óvatos mozdulatokkal keverjük simára.
	A krém felét töltsük az előkészített krémes keretbe, és simítsuk el.
	Tegyük rá a következő vajastésztát, majd a következő réteg krémet.
	Miután langyosra hűlt, tegyük két órára hűtőbe.
	Mikor lehűlt (ilyenkor egy kissé összeesik, de ez normális), a tetejére kenjünk tejszínhabot ízlés szerinti mértékben.
	A tetejére szánt vajas tésztát kenjük le forró baracklekvárral, majd húzzuk át a fondánnal.