Bejgli-mandulagrillázs aszaltszilvával
2016.12.10. 14:26, KallaZsuzsanna56
	
	 
	Recept 4 rúdhoz
	 
	Tészta
	100 ml tej
	2 tojás sárgája
	10 g élesztő
	520 g liszt
	50 g porcukor
	Két csipet só
	160 g vaj
	100 g zsír
	1 rúd vanília kikapart belseje
	1 citrom reszelt héja
	1 narancs reszelt héja
	 
	Az összes alapanyagot érdemes előhűteni. A tejet a tojássárgájával és az élesztővel keverjük el (nem szükséges felfuttatni). Keverjük össze a lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliával, a citrom és narancshéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal és a zsírral. Ezután gyúrjuk bele a tejes részt. Rugalmas, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk, Ha szükséges, adjunk még hozzá folyadékot. Amint összeállt osszuk négy részre, majd gömbölyítsük fel, majd letakarva fél órát pihentessük hűtőben.
	 
	Mandulagrillázs töltelék
	 
	180 ml tej, forralva
	300 g kristálycukor
	350 g őrölt mandula megpörkölve
	150 g aszalt szilva, feldarabolva
	1 citrom reszelt héja
	1 narancs reszelt héja
	 
	A kristálycukrot megolvasszuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után négy részre osztjuk.
	 
	 
	 
	A beigli összeállítása
	 
	A lepihent tésztákat nyújtsuk ki, kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A kihűlt töltelékeket terítsük szét rajta, úgy, hogy minden oldalon egy-egy cm-el kisseb legyen a tésztánál. Hajtsuk fel a tészta két oldalát és tekerjük fel a süteményt. Helyezzük sütőlemezre és kenjük le 2 tojássárgája és egy egésztojás arányú kenőtojással. Hűvös száraz helyen pihentessük, míg meg nem szárad és ki nem cserepesedik rajta a tojás. Ezután kenjük le vékonyan tojásfehérjével és ismét szárítsuk. Szurkáljuk meg és süssük 200 C-fokos előmelegített sütőben 25-30 percig. Amikor kivesszük, a sütőből még igazíthatunk rajta, ha szükséges. Két habkártyával óvatosan megformázhatjuk az oldalát.